REISVERSLAG EN AQUARELLEN VAN MAURITS VER HUELL

Geplaatst op 5 oktober 2008 door Redactie
Reisverslag en aquarellen van Maurits Ver Huell
Op maandag 3 november wordt tijdens een symposium over de geschiedenis van het reisverhaal in het Maritiem Museum Rotterdam deel 107 in de Werken van de Linschoten-Vereeniging gepresenteerd. De uitgave is getiteld Herinnering aan een reis naar Oost-Indië. Reisverslag en aquarellen van Maurits Ver Huell, 1815-1819 en wordt bezorgd door Chris F. van Fraassen en Pieter Jan Klapwijk. Het boek is een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen en verschijnt inclusief cd-rom met monografie, bestaande uit een uitgebreide toelichting op de originele tekst en een biografie van Maurits Ver Huell.

Maurits Ver Huell (1787-1860) vertrok in 1815 naar Oost-Indië, waar hij het commando voerde over de Admiraal Evertsen. Dit linieschip maakte deel uit van het marine-eskader dat de overname van Oost-Indië uit handen van het Britse bestuur moest effectueren. Ver Huell reisde rond op Java en nam deel aan missies naar Makassar, naar Banda en naar de sultans van Ternate en Tidore. Op de Molukken was hij betrokken bij het neerslaan van de Pattimura-opstand. Op de thuisreis in 1819 moest Ver Huells in slechte staat verkerende schip op de Indische Oceaan worden verlaten. Met het schip gingen alle naturalia, die hij in de archipel verzamelde, en het grootste deel van zijn tekeningen verloren.

Later bracht Ver Huell het tot directeur van de Rotterdamse marinewerf en vergaarde hij roem als schrijver en tekenaar van natuurhistorische aquarellen. In zijn in 1835/1836 verschenen Herinneringen van eene Reize naar de Oost-Indiën deed Ver Huell verslag van zijn reis en van de verwikkelingen rond het gezagsherstel. In deze heruitgave schenken de bezorgers aandacht aan het alleszins interessante leven van Maurits Ver Huell, alsmede aan de veranderingen die zich tussen 1780 en 1830 in Nederland, bij de marine en in Oost-Indië voltrokken. De serie van ruim 100 Indische aquarellen van Ver Huells hand, die het Maritiem Museum Rotterdam in 1895 verwierf, wordt in deze uitgave voor het eerst integraal gepubliceerd in kleur.

Dr. Chris F. van Fraassen (1945) is cultureel antropoloog en historicus, die zich bezighoudt met Indonesië in heden en verleden, en in het bijzonder met de Molukken. Drs. Pieter Jan Klapwijk (1957) is werkzaam bij het Maritiem Museum Rotterdam. Hij publiceerde verschillende artikelen op het gebied van de topografische teken- en prentkunst en de numismatiek.

Herinnering aan een reis naarOost-Indië. Reisverslag en aquarellen van Maurits Ver Huell, 1815-1819.
Bezorgd door Chris F. van Fraassen en Pieter Jan Klapwijk, 
Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
ISBN 978.90.5730.568.9
intekenprijs € 55,00; na verschijnen € 65,00
736 pagina's plus opde cd-rom een 407 pagina’s tellende monografie, getiteld ‘Een romanticus bij de marine; het leven van Maurits Ver Huell tegen de achtergrond van zijn milieu en zijn tijd’
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje