"> ">

VERLEDEN VAN NEDERLAND

Geplaatst op 16 oktober 2008 door Redactie
Verleden van Nederland

Onder de titel Verleden van Nederland begon op 12 oktober 2008 een campagne om vaderlandse geschiedenis onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

Onderdeel van Verleden van Nederland is een tv-serie. Deze serie heet Verloren Verhalen en wordt gepresenteerd door Charles Groenhuijsen. In het boek Verleden van Nederland gaan schrijvers Geert Mak, Jan Bank, Gijsbert van Es, Piet de Rooy en René van Stipriaan dieper in op de onderwerpen uit de documentaireserie. Daarnaast is er een serie Canonclips voor lager en voortgezet onderwijs ontwikkeld, komen er acht korte films Groeten uit Nederland voor inburgeraars en zijn verschillende (kinder)boeken geschreven die elk de Nederlandse geschiedenis vanuit een eigen invalshoek belichten. Tot slot zullen gedurende de gehele campagneperiode (van 10 oktober tot 7 december 2008) in het hele land tal van geschiedenisactiviteiten te beleven zijn.

De komende week staan de volgende zaken op de agenda:

Op 17 oktober spreken hoogleraar economische en sociale geschiedenis Jan Luiten van Zanden en econoom, jurist en publicist Heleen Mees over handelsgeest en vrouwen. Locatie: De Nieuwe Kerk Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. (kaartverkoop via www.nrc.nl/academie)

19 oktober: Geschiedenisquiz op de site van het tijdschrift Quest. Elke week kans op een dvd-box van de documentaireserie door mee te spelen met de ‘Verleden van Nederland Quiz’.

19 oktober: Uitzending aflevering 2 van de documentaireserie Verleden van Nederland: ‘Hoe God verscheen in de Lage Landen’. VPRO/NPS, Nederland 2, 20.15 uur.
Verleden van Nederland

21 oktober: Presentatie Groeten uit Nederland, in aanwezigheid van Minister Vogelaar. Locatie: Ministerie van VROM/WWI, Den Haag. 11.00 – 14.00 uur. Voor genodigden en pers.

24 oktober: Lezing. Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk en stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Slotervaart Ahmed Marcouch spreken over het begrip 'identiteit'. Locatie: De Nieuwe Kerk, Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. (kaartverkoop via www.nrc.nl/academie)

Klik hier voor de nieuwsbrief en het volledige programma.


 

Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje, feniks docenten