ZIE DE BANKEN VALLEN

Geplaatst op 21 oktober 2008 door Reinard Maarleveld
Zie de banken vallen
Voor wie niet persoonlijk wordt getroffen door de financiële crisis zijn het interessante tijden.
Kerngezonde banken blijken plotseling terminaal ziek maar worden weer tot leven gewekt door kapitaalinjecties van Dokter Bos. Stoere ondernemers, altijd slagvaardig denkend in opportunities en threaths kruipen nu onder de paraplu van de overheid. Dezelfde overheid die volgens hen het ondernemingsklimaat jarenlang kapot maakte en topmanagers hun bonussen niet gunde. Een vertegenwoordiger van de werkgevers in de horeca meldde dat de omzet van zijn bedrijfstak was gedaald door het rookverbod. De overheid moest nu maar over de brug komen. Het wordt vol onder de paraplu…

De economische kennis van de bevolking neemt toe. Derivaten, naked short selling, equity, subprime hypotheken, securities. Termen die voorheen alleen werden uitgesproken door financiële deskundigen hoor je nu bij de kapper. Daarbij is er weer kritische aandacht voor wat ex-premier Kok zo mooi omschreef als “exhibitionistische zelfverrijking”. Een bestuursvoorzitter van het noodlijdende ING blijkt een salaris te hebben van 1,3 miljoen euro met een bonus van 1,5 miljoen. Merkwaardig dat Kok zelf commissaris is van ING. In Buitenhof verscheen afgelopen zondag econoom Arjo Klamer die meende dat ook waarden economisch vertaald moeten worden. De crisis heeft volgens hem aangetoond dat de economie meer moet zijn dan een systeem van vraag en aanbod waarbij markt en overheid het stelsel in evenwicht houden. Hij noemde de “oikos” (de economische oergemeenschap) waarin die waarden zouden zijn verankerd. Enigszins vaag maar sympathiek verhaal dat met groeiende irritatie werd aangehoord door gesprekspartner Bas Jacobs. Jacobs zag niets in dat zweverige gedoe en vond dat de economie zich tot economie moest beperken. De wereld verbeteren, daar zijn economen niet voor.

Het parlement staat erbij en kijkt ernaar. Minister Bos geeft elk weekend miljarden uit zonder overleg en krijgt bij terugkomst schouderklopjes. Linkse kamerleden sputteren nog wat tegen, maar het lijkt meer voor de vorm. De beslissing moet immers genomen zijn voordat de beurzen opengaan. De nood der tijden dwingt tot uitstel van de parlementaire controle. Een paar stappen verder en we zien het parlement als sta-in-de-weg bij het nemen van noodzakelijke maatregelen door daadkrachtige leiders. Die roep zal sterker worden als er straks iets of iemand echt omvalt. Wakker blijven!

Bericht geplaatst in: artikel, column