BARBARIJ EN BESCHAVING
Over het boek
In het Europa van twintigste eeuw gingen de meest barbaarse praktijken bijna hand in hand met de verwezenlijking van beschaafde idealen. Deze twee extremen vormen de leidraad van het meer dan negenhonderd bladzijden tellende standaardwerk waarin Bernard Wasserstein de geschiedenis van een continent beschrijft dat het grootste deel van de eeuw geen eenheid vormde.Het was een eeuw van uitersten: van wreedheid en gevoeligheid, van technologische vooruitgang en vervuiling van het milieu, van autoritaire repressie en een herlevend individualisme. Het was een eeuw vol collectief geweld en brute ideologieën, waarin etnische minderheden soms uitgemoord werden, maar soms ook eindelijk hun rechten verkregen. Het was een tijd waarin het dagelijkse leven van veel mensen met stappen vooruit ging, waarin de positie van vrouwen en homoseksuelen verbeterde, de meeste mensen eindelijk leerden lezen en de cultuur met de opkomst van film, televisie en populaire muziek drastisch veranderde. Barbarij en beschaving gingen samen op; het ene heeft volgens Wasserstein niet over het andere gezegevierd.
Over de auteur
Bernard Wasserstein (1948) studeerde aan Balliol and Nuffield Colleges, Oxford. Hij doceerde in Sheffield, Oxford, Glasgow en aan Brandeis University (Massachusetts) en de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Sinds 2003 is hij hoogleraar geschiedenis aan de University of Chicago. Wasserstein heeft talrijke boeken op zijn naam staan, waaronder Vanishing Diaspora, over joden in het naoorlogse Europa. Barbarism and Civilization. A History of Europe in Our Time verscheen vorig jaar bij Oxford University Press; de Nederlandse vertaling Barbarij en beschaving. Een geschiedenis van Europa in onze tijd verschijnt bij uitgeverij Nieuw-Amsterdam.
Over de lezing
Wanneer?
Maandag 24 november, 20.00 uur
deuren open om 19:30
Waar?
Posthoornkerk
Haarlemmerstraat 124-126
Amsterdam
Hoe?
Bernard Wasserstein wordt geïnterviewd door Rob Hartmans over het kader van de geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw. Voorzitter: Bas kromhout (redacteur van Historisch Nieuwsblad). Publiek interview: Rob Hartmans (historicus en verbonden aan Historisch Nieuwsblad en De Groene Amsterdammer). Discussie met Nederlandse historici Maarten Brands en Ido de Haan.
Toegang?
€ 7,50.
Gratis?
Uitgeverij Nieuw Amsterdam stelt 5x2 plaatsen ter beschikking. Beantwoord de volgende vraag en mail het goede antwoord naar geschiedenis.nl.
In 2001 schreef Wasserstein een boek over Jeruzalem. Wat is de volledige titel van dat boek?