YES HE CAN/ NO HE CANNOT*

Geplaatst op 20 januari 2009 door Reinard Maarleveld
Yes he can/ No he cannot*
Laten we, in de week van de inauguratie, niet flauw zijn!

Aan het begin van een ambtstermijn van een president is er hoop. Hoop op vrede, welvaart en vooruitgang. Aan het einde van een ambtstermijn is er teleurstelling. Teleurstelling over de oorlog, de economische problemen en de stagnatie.

De nieuwe leider begint energiek maar krijgt te maken met tegenslagen. Het wordt duidelijk dat hij de problemen van zijn voorganger niet meteen kan oplossen. Schimmige figuren, die de nieuwe man hebben gesteund in de campagne, komen de beloning opeisen. Een minister stapt op, een woordvoerder wordt vervangen, een belangrijk wetsvoorstel haalt het niet.

De grote doorbraak blijft uit en na twee jaar is er niet veel veranderd. De president richt zich op zijn herverkiezing. Vertrouwelingen schatten hun eigen kansen in en worden rivalen. Na vier jaar zijn de kiezers toe aan iets anders. Er is weer hoop. Hoop op verandering.

Zal Obama aan die cyclus ontsnappen? In ieder geval is hij een uitzonderlijke president. Een zwarte Amerikaan die Hussein heet en familie heeft in Kenia en Indonesië. Een man die de Clintons verslaat en ze vervolgens voor zijn kar spant. Een man die briljante redevoeringen afsteekt, zonder één hapering, met een onweerstaanbare overtuigingskracht. Daarbij is hij jong, mooi, geestig, ontspannen en totally cool.

Kan hij de wereld beter maken? Kan hij zich meten met King of Lincoln? Beide nationale helden zijn postuum op het schild gehesen. Vechters die in moeilijke omstandigheden niets toegaven en dat met de dood moesten bekopen. Laten we hopen dat Obama dat lot bespaard blijft.

Vergeleken met King en Lincoln heeft Obama een betere start. De financiële crisis is van een andere orde dan de Burgeroorlog of de strijd voor de emancipatie van de zwarten. Tegenstanders en valkuilen genoeg maar Obama geniet voorlopig brede steun in Amerika en in het buitenland.

Laten we, in de week van de inauguratie, niet flauw zijn. Laten we, broeders en zusters, voor één keer niet realistisch zijn. Laten we voor één keer, geloven in een superman die vrede en welvaart brengt, acht jaar lang regeert en als Grote Goede Leider de geschiedenis zal ingaan. Groter en beter dan King en Lincoln bij elkaar.

Yes, he can!


 

Bericht geplaatst in: artikel, column