NEDERLAND LEEST IN CENTRALE BIBLIOTHEEK ROTTERDAM

Geplaatst op 17 september 2009 door Redactie
Nederland Leest in Centrale Bibliotheek Rotterdam
Nederland leest Oeroeg!

Van 23 oktober tot en met 20 november 2009 vindt de landelijke actie ‘Nederland Leest’ plaats. Dit jaar is het centrale boek de roman Oeroeg van Hella Haasse, gratis verkrijgbaar voor bibliotheekleden. De Centrale Bibliotheek van Rotterdam verzorgt een programma in Indische sfeer.

Schrijfster Marion Bloem neemt bij de opening van ‘Nederland leest’ op 23 oktober het eerste exemplaar van Oeroeg in ontvangst. Zij zal daarna vertellen over haar werk, en in het bijzonder over haar nieuwe roman ‘Vervlochten grenzen’, een familieroman over de driehoeksverhouding tussen Nederlands-Indië, Indonesië en Nederland.  Ook wordt zij geïnterviewd en is er voor het publiek de mogelijkheid tot discussie en het stellen van vragen. 

Voor iedere bezoeker is er een gratis exemplaar van Oeroeg. Er is een verkoopstand met boeken van Marion Bloem, op verzoek gesigneerd door de schrijfster. Restaurant Indonesia presenteert hapjes en drankjes, het Indisch maandblad Moesson en het Nationaal Onderwijsmuseum geven acte de présence.

Op 29 oktober speelt theatergroep K’on Tour een eigentijdse toneelbewerking van Oeroeg in het Bibliotheektheater van de Centrale Bibliotheek. Verdere informatie rondom reserveren/toegangsprijzen zal te vinden zijn op de website van de bibliotheek  Rotterdam (zie hieronder).

In deze periode zal in de Bibliotheek een presentatie te zien zijn van de originele Ot & Sien - prenten van Cornelis Jetses voor de Indische schoolboekjes . Deze komen uit het bezit van het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam dat onlangs de collectie schoolplaten van uitgeverij Noordhoff ten geschenke kreeg. Een deel daarvan is onder de titel ‘Oud Goud’ te zien in dit museum. Meer informatie over ‘Oud Goud’ opde website van het Onderwijsmuseum (zie hieronder).    

Op 4 november vertelt historica Lucia Hogervorst over Ot & Sien in Indië met daarna een bezichtiging van de Jetses-prenten in de bibliotheek en de schoolplaten in het Onderwijsmuseum. Nadere informatie zal te vinden zijn op de website van de bibliotherek rotterdam (zie hieronder).

Op de vierde verdieping van de Centrale Bibliotheek worden Indische films vertoond.
Zaterdag 14 november  om 14.00 uur staat de film ‘Ver van Familie’ op het programma, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marion Bloem.

Voor leesclubs is er een speciale aanbieding van Restaurant Indonesia (zie de verwijzing naar satebar.nl hieronder).  Van 23 oktober tot en met 20 november kunnen leesclubleden er  Nasi Rames inclusief een drankje gebruiken voor slechts €10,00. Leuk om te combineren met een bezoek aan de opening, het toneelstuk of de filmvoorstelling.

Meer informatie op:

www.nederlandleest.nl

www.bibliotheek.rotterdam.nl

www.onderwijsmuseum.nl

www.satebar.nl


 

 

Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje