MAYA’S VERANTWOORDELIJK VOOR EIGEN ONDERGANG

Geplaatst op 19 oktober 2009 door Redactie
AMSTERDAM, 15 oktober 2009 – Het verval van de Maya-cultuur was deels te wijten aan de landbouwmethodes van het volk. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie. 
 Onderzoekers van de NASA berekenden met computersimulaties de invloed van ontbossing op klimaatsverandering in de tijd van de Maya’s.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de Maya’s vaak bijna alle bomen kapten rondom hun steden om akkers aan te leggen, zodat er maïs voor de bevolking kon worden verbouwd. Ook sneuvelden er veel bomen om bouwmaterialen te maken voor de bouw van tempels.
De grote droogte die optrad in de tijd dat de Maya-cultuur ten onderging is daardoor waarschijnlijk drastisch verergerd, zo concluderen de onderzoekers. De Maya-cultuur was tussen 500 voor Christus en 1500 na Christus een van de belangrijkste beschavingen ter wereld. Door de bouw van indrukwekkende grafmonumenten en hun beeldschrift worden ze vaak vergeleken met de Egyptenaren. De Maya’s leefden in het zuiden van Mexico en het noordelijk deel van Centraal Amerika.
 
Bron: Nu.nl
 
Vragen vmbo
1. Noem twee redenen waarom de Maya’s zoveel hout kapten. 
2. Waardoor is de Maya cultuur in verval geraakt?
3. De Maya’s worden wel vergeleken met de Egyptenaren. Waarom?
 
Vragen havo/vwo
1. Volgens de onderzoekers zijn de Maya’s verantwoordelijk voor hun eigen ondergang. Waarom?
2. Dat de Maya’s veel bomen kapten was al bekend. Wat is er nieuw aan dit onderzoek?
3. Zou de Maya cultuur nog hebben bestaan wanneer andere landbouwmethoden waren gebruikt? Licht je antwoord toe. 
 
Bericht geplaatst in: feniks NU