VOORUITGANG?

Geplaatst op 19 november 2009 door Reinard Maarleveld
 Vooruitgang?
Met de trekschuit naar de tandarts!

 

Vandaag heb ik een afspraak met de tandarts in Leiden.  Ik vertrek om 12.00 uit Schiedam om om 13.00 uur in de stoel te kunnen plaatsnemen.  Bij Delft Noord (10  kilometer na vertrek) staat  een file.  Het informatiebord boven de snelweg kondigt  aan dat de A4 naar Amsterdam gesloten is. Als alternatief wordt  de N4 aangewezen.  Maar als je bij Delft Noord al file hebt en je moet dan nog de N4 over om vervolgens weer dwars door Leiden naar de andere kant van de stad te komen…

Ik besluit te proberen via Rijswijk en Leidschendam  naar Leiden te komen. Het is tenslotte pas 12.15 uur. Om 12.35 ben ik nog steeds in Rijswijk en om 12.37 bel ik de tandarts dat het niet gaat lukken. Volgende week dan maar, zelfde tijd. Na nog wat file en oponthoud door bruggen ben ik om 13.30 weer thuis. Nog steeds een gat in een kies en bovendien een pesthumeur.

Thuisgekomen bedenk ik dat deze zinloze reis misschien toch nog ergens goed voor is. Namelijk berusting en aanvaarding  voortkomend uit bezinning op het thema reizen in het verleden. Als volgt!

Stel:  ik had op 19 november 1709 deze reis moeten maken.  ’s Ochtends om 5.00 uur verlaat ik de kleine boerderij in Kethel (Schiedam Noord)  en loop langs de Kandelaar en de Delftse Schie naar Delft. Om 6.00 uur kom ik bij de stadspoort aan. Ik heb geluk,  want al om 6.30 vertrekt de trekschuit naar Leiden. Via de Delftse Schie en de Vliet gaat het langs Rijswijk en Voorburg naar het sluisje van Leidschendam. Met elke stop wordt het voller in de schuit. De meeste passagiers hebben dozen, kisten of manden bij zich. In de roef is het benauwd. Geen bezwaar voor diverse heren om toch nog een pijpje op te steken. Na 2,5 uur word ik afgezet op de Lammenschans aan de rand van Leiden.  Nog een half uur lopen en ik ben op de plaats van bestemming. Het is inmiddels 10.30 uur.

Kortom: tweehonderd jaar geleden had het me minstens 11 uur gekost om heen en weer te reizen naar Leiden.  Nu  kan het in minder dan 1,5 uur.  Toch is het me vandaag niet gelukt om er op tijd te zijn. Vooruitgang?  Volgende week ga ik per trekschuit.

Bericht geplaatst in: artikel, column