WIE IS DE HELD?
Eind 1933 zat Nederland in het dal. De crisis zorgde voor een hoge werkloosheid en de spanningen in de samenleving liepen op. In Europa kwamen de verhoudingen, na de machtsovername van Hitler in Duitsland, op scherp te staan. Nederland vertrouwde op een oud recept: strikte neutraliteit bewaren.
De behoefte aan goed nieuws en vaderlandse helden was groot. De snel opkomende luchtvaart was daarvoor het ideale platform. Met de Indie-lijn (Amsterdam - Batavia, vanaf 1928) oogstte de KLM wereldwijd bewondering. De KLM wilde in december 1933 bewijzen dat het behalve passagiers ook post van en naar Indie met grote snelheid en accuratesse kon vervoeren. Met het vliegtuig De Pelikaan (een Fokker F-XVIII) werd tussen 18 en 22 december december een kerstvlucht naar Indie gemaakt. Na iets meer dan 100 uur werden de postzakken in Batavia uitgeladen. De retourvlucht tussen 27 en 30 december 1933 verliep nog wat sneller. In de avond van 30 december juichten tienduizenden Nederlanders de bemanning van de Pelikaan toe.
Op de onlangs geopende website Vara Biografie is een stukje opgenomen van een rechtstreekse radioreportage van Vara-medewerker Jan Broeksz. Hij was getuige van de landing van De Pelikaan maar in de toelichting bij het fragment wordt het verhaal van de kerstvlucht niet verteld. De tekst luidt: "Broeksz is aanwezig bij de landing van een vliegtuig te Amsterdam."
Het is natuurlijk niet kwaad bedoeld van de VARA (mooie site ook, die Vara Biografie), maar laten we de Pelikaan-bemanningsleden Smirnoff, Soer, Grosfeld en Van Beukering niet vergeten. Daarom roep ik, samen met Jan Broeksz, na 55 seconden: "Leve de Pelikaan!"
Het geluidsfragment op Vara Biografie
bron: BWN over I.W. Smirnoff, gezagvoerder van De Pelikaan