GESCHIEDENISNU NUMMER 7

Geplaatst op 7 januari 2010 door Redactie
GeschiedenisNU nummer 7
Grootste Egyptische graftombe ontdekt, enige overlevende twee atoombommen dood, geheime stukken Koninklijk Huisarchief openbaar, David Levine overleden.
Grootste Egyptische graftombe ontdekt
 
AMSTERDAM, 6 januari 2010 – Archeologen hebben in Egypte de grootste graftombe blootgelegd die tot nu toe bekend is. Het graf is ruim 2500 jaar oud.
De graftombe werd ontdekt in een rots van kalksteen in Saqqara, een historische begraafplaats ten zuiden van Caïro.
In de rots bleek een grote hal te zijn uitgehouwen, waarin vermoedelijk farao’s zijn begraven uit de 26e Dynastie van Egypte. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender FoXNews.
De hal bestaat uit verschillende kamers. Binnen hebben de onderzoekers enkele bijzondere voorwerpen gevonden, zoals een gemummificeerde adelaar, versierde doodskisten, kleipotten en skeletten. Ook bevatte een van de kamers een zeven meter diepe waterbron.
De graftombe is waarschijnlijk meerdere malen gebruikt. Niet de complete inhoud lijkt echter bewaard gebleven. Volgens hoofdarcheoloog Zahi Hawass van de Egyptische overheid is de grafkamer waarschijnlijk een keer leeggeroofd in de Romeinse tijd.
“Dit is de grootste graftombe in Saqqara”, verklaarde Hawass tegen AFP. “Het heeft me twee uur gekost om overal rond te kijken.”
 Vragen vmbo
1. Zoek met behulp van een atlas of Google Earth op waar Saqqara precies ligt.
2. Wat is zo bijzonder aan de vondst?
3. De archeoloog heeft ook minder goed nieuws. Welk nieuws?
 
Vragen havo/vwo
1. Zoek met behulp van een atlas of Google Earth op waar Saqqara precies ligt.
2. Is het graf nog in originele staat? Licht je antwoord toe.
3. Is deze graftombe nieuwer of ouder dan de beroemde graftombe van Toetanchamon? 
 
 
 
 
Enige overlevende twee atoombommen dood
 
NEW YORK, 6 januari 2010 -  De als enige overlevende van twee atoombommen erkende Tsutomu Yamaguchi is maandag op 93-jarige leeftijd gestorven aan maagkanker in zijn woonplaats Nagasaki in Japan. 
Op 29-jarige leeftijd was ingenieur Yamaguchi op zakenreis in Hiroshima toen de VS op 6 augustus 1945 een atoombom op de stad gooiden, waardoor 80.000 mensen omkwamen. Hij stapte net uit een tram toen 'Little Boy' explodeerde. Naar eigen zeggen was hij niet meer dan 3 kilometer verwijderd van de plek waar de bom daadwerkelijk afging. Zijn bovenlijf verbrandde en zijn trommelvliezen scheurden. Hij ging naar een schuilkelder en vertrok de volgende dag naar zijn woonplaats Nagasaki.
Daar zat hij enkele dagen later op 9 augustus op kantoor zijn baas te vertellen over de enorme explosie in Hiroshima, toen 'Fat Man' op Nagasaki werd gegooid. In Nagasaki verloren zeker 70.000 mensen het leven. Zes dagen later gaf Japan zich over.Er zouden 165 mensen zijn die de twee atoombommen hebben overleefd, maar Yamaguchi is de enige officieel erkende 'survivor'.
Bron: Telegraaf
 
Vragen vmbo
1. Wie was Yamaguchi?
2. Zou Yamaguchi werkelijk de enige overlevende zijn? 
3. Bij de aanvallen kwamen vooral burgers om. Was dat een oorlogsmisdaad van de Amerikanen?
 
 
Vragen havo/vwo
1. Zou Yamaguchi werkelijk de enige overlevende zijn?
2. Fat Boy en Little Boy zijn de beroemdste bommen ter wereld. Waarom?
3. Bij de aanvallen kwamen vooral burgers om. Was dat een oorlogsmisdaad van de Amerikanen?
 
David Levine overleden
 
31/12/2009 - De Amerikaanse politiek tekenaar David Levine is op dinsdag 29 december 2009  in New York overleden.
Levine  werd geboren in Brooklyn in 1926. Hij studeerde schilderkunst aan het Pratt Instituut en de Tyler School of Art in Philadelphia en bij Hans Hofmann. Levin tekende van 1963 tot 2006 voor the New York Review of Books. Daarnaast werd zijn werk wereldwijd gepubliceerd in tal van boeken, tentoonstellingen kranten en tijdschriften. Ook op kalenders, t-shirts was zijn werk populair. Geschiedenisleraren over de hele wereld zijn dol op zijn werk want hij wist met een enkele pennestreek een politiek probleem op een intrigerende en vaak humoristische wijze weer te geven. Ideaal voor een proefwerk!
Een beroemd voorbeeld daarvan is zijn cartoon van president Lyndon Johnson die na een galblaasoperatie zijn litteken aan de pers toonde. Levine veranderde het litteken in de kaart van Vietnam. Een geniale aanpassing van de situatie die glashelder maakte hoezeer Johnson gekweld werd door de situatie in Zuidoost Azië. The New York  Review of  Books  heeft op haar site een gallery geopend met zo’n 2500 tekeningen van Levine.
Bron: NRC
 
Vragen vmbo
1. Wie was David Levine?
2. Voor welk blad tekende Levine vooral?
3. Waarom komen tekeningen van  Levine vaak in proefwerken geschiedenis voor?
 
Vragen havo/vwo
1. Wie was David Levine?
2. Welke bekende tekning van Levine wordt in het artikel genoemd?
3. Ga, via het artikel in de NRC, naar de gallery van Levine en kies daar een tekening uit die jij bijzonder vindt. Leg uit waarom je die tekening bijzonder vindt.
 
 
Geheime stukken Koninklijk Huis openbaar
 
 
DEN HAAG, 5 januari 2010 - Honderden meters archiefmateriaal zijn openbaar geworden in het Nationaal Archief. Tot nu toe vertrouwelijke stukken over de oorlog en daarna de aanpak van collaborateurs, oorlogsmisdaden in Indonesië en ook over het Koninklijk Huis kunnen nu worden bekeken.
Het gaat onder meer om delen van het archief van het kabinet van de minister-president die betrekking hebben op het prinses Juliana en prins Bernhard. De reden dat de papieren nu openbaar zijn geworden, is dat er vijf jaar zijn verstreken sinds het overlijden van de twee.
Het meest in het oog springend zijn de documenten van de commissie-Donner die onderzoek deed naar een van de zwaarste politieke crises uit de jaren zeventig, de Lockheed-affaire. Vliegtuigbouwer Lockheed betaalde Bernhard in de jaren zestig en zeventig smeergeld in ruil voor lobbywerk. De affaire leidde bijna tot een constitutionele crisis.
Maar het meest in het oog springend is een mapje met opschrift Northrop. Al jaren zijn er geruchten dat prins Bernhard tegen betaling ook voor deze vliegtuigfabrikant heeft gelobbyd, al eind jaren vijftig. De zo juist geopenbaarde documenten geven voer aan deze geruchten.
In het bewuste mapje zit een persoonlijk briefje van Bernhard aan de toenmalig minister van Defensie. Daaruit blijkt dat Bernhard tijdens een gezellig avondje een goed woordje heeft gedaan voor Northrop. Ook wordt geconstateerd dat een verzetsvriend van Bernhard, Hans Teengs Gerritsen, op zijn aanbeveling als adviseur op de loonlijst van Northrop is geplaatst.
Bron: NOS
 
Vragen vmbo
1. Wat betekent het dat archiefstukken ‘openbaar’worden ?
2. Wat is een constitutionele crisis?
3. Waarom is iedereen benieuwd naar de stukken over prins Bernhard en Northrop?
 
Vragen havo/vwo
1. Wat was de Lockheed affaire?
2. Waarom is iedereen benieuwd naar de stukken over prins Bernhard en Northrop?
3. Waarom kunnen fouten van leden van het koninklijk huis leiden tot een constitutionele crisis?
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU