GESCHIEDENISNU NUMMER 8

Geplaatst op 21 januari 2010 door Redactie
GeschiedenisNU nummer 8
Piramidebouwers waren geen slaven, ontvrienden is uit 1625, Doomsday clock een minuutje terug, Miep Gies overleden
Piramidebouwers waren geen slaven
 
CAIRO, 13 januari 2010 - Wie bouwden de piramiden? Slaven, zoals de filmmakers in Hollywood ons willen doen geloven? Joodse slaven, zoals een Israëlische premier ooit verkondigde? Geen van beiden, stellen Egyptische archeologen, die maandag nieuw bewijs hebben aangedragen voor de theorie dat de piramiden door vrije mensen zijn gebouwd, door betaalde werkkrachten die uit ontzag voor de farao werkten en als dank een begraafplaats in de buurt van de antieke monumenten kregen. Tientallen skeletten in vierduizend jaar oude kuilen zijn perfect bewaard door het woestijnzand. Bij hen in het graf lagen kruiken waar ooit bier en brood in heeft gezeten als leeftocht voor de doden in het hiernamaals.
De graftombes, vervaardigd uit gebakken kleistenen en elk zo'n drie meter diep, werden aangetroffen achter een grotere begraafplaats die in 1990 voor het eerst werd ontdekt in de buurt van de piramiden. De voorwerpen die in de graven zijn gevonden wijzen erop dat de bouwers veel respect genoten. De bouwers zouden afkomstig zijn uit arme Egyptische gezinnen, die uit waardering voor hun werk werden beloond met een begraafplaats. De graven zijn niet geplunderd omdat ze weinig bevatten dat voor grafrovers de moeite waard was. De skeletten lagen in foetus-houding met hun hoofd richting het westen en hun voeten richting het oosten.
Bron: Trouw
 
 
Vragen vmbo
1. Wanneer leefden de piramidebouwers?
2. Waarom zijn de graven van de piramidebouwers niet geplunderd?
3. Waarom kregen de overledenen kruiken met bier en brood mee?
 
Vragen havo/vwo
1. Waarom zijn de piramidebouwers geen slaven geweest?
2. Uit welke sociale laag kwamen de piramidebouwers?
3. Hoe blijkt uit de vondst dat de Egyptenaren in een eeuwig leven geloofden? 
 
 
Ontvrienden? Dat deden ze al in 1626 en 1658!
 
HILVERSUM, 12 januari 2010 - Volgens Van Dale is ‘ontvrienden’ hét woord van 2009. Maar het  blijkt in de zeventiende eeuw ook  al te hebben bestaan – zij het (uiteraard) in een iets andere betekenis. Dat heeft publicist Ed Schilders ontdekt, meldt de Taaladviesdienst van het genootschap  Onze Taal, vereniging voor taalliefhebbers. Schilders „had het heldere  idee” om gewoon in het Woordenboek der Nederlandsche Taal te  kijken.  En daar bleek het in te staan,  in een lemma uit 1892 dat geïllustreerd wordt met citaten uit 1658  en 1626. Destijds betekende het   ‘van vrienden beroven’ of  ‘tot vijand maken’. Uit een psalm in 1625: „Mijn vrienden  hebt ghy my ontvrindt.”
 
 
Vragen vmbo
1. Wat betekent ontvrienden in de moderne betekenis van het woord?
2. Wat betekende ontvrienden in 1626 ? 
3. Vertaal naar modern Nederlands: „Mijn vrienden  hebt ghy my ontvrindt.”
 
 
Vragen havo/vwo
1. Geef de oude en nieuwe betekenis van ontvrienden.
2. Vertaal naar modern Nederlands: „Mijn vrienden  hebt ghy my ontvrindt.”
3. Schrijf vijf woorden op die je nu dagelijks gebruikt maar in 1625 zeker niet bestonden. Vergelijk jouw lijstje met je buurman of buurvrouw.
 
Miep Gies overleden
 
AMSTERDAM, 11 januari 2010 - Miep Gies, de vrouw die het dagboek van Anne Frank heeft gered, is op 100-jarige leeftijd overleden. Na de oorlog heeft zij haar leven in dienst gesteld van de herinnering aan de ondergedoken familie Frank in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Maar aan verheerlijking van Anne Frank heeft zij nooit bijgedragen en ze was beducht voor publiciteit.
Miep Gies raapte op 4 augustus 1944, toen de bewoners van ‘het achterhuis’ na verraad waren weggevoerd, een oranje-roodgeruit dagboekje, oude kasboeken en volgeschreven losse vellen bij elkaar. Ze borg ze in een la en overhandigde ze in juni 1945 aan Otto Frank, Annes vader. Ruim tien jaar later waren de schrijfster van het dagboek en haar vader wereldberoemd. Miep en haar echtgenoot Jan, de andere helper van het achterhuis, trokken zich steeds meer terug. „Wij waren niet zo gesteld op al die aandacht en bleven liever anoniem”, schreef Gies in het boek Herinneringen aan Anne Frank. Dat gold helemaal toen haar halverwege de jaren tachtig tijdens een kort interview door luisteraars te verstaan werd gegeven dat die ook joden hadden geholpen.
Bron: NRC
 
Vragen vmbo
1. Wie was Miep Gies?
2. Waardoor werden Miep Gies en Otto Frank wereldberoemd?
3. Vond Miep Gies zichzelf belangrijk? Licht je antwoord toe.
 
Vragen havo/vwo
1. Wie was Miep Gies?
2. Wat voor persoon was Miep Gies? Licht je antwoord toe.
3. Waarom zeiden luisteraars tegen Miep Gies dat zij ook joden hadden geholpen (de laatste zin in het stukje)?
 
 
Doemdagklok minuutje terug
 
NEW YORK, 15 januari 2010 -  Internationale wetenschappers hebben donderdag de symbolische Doemdagklok een minuutje teruggezet. Zij willen hiermee aangeven dat de mensheid weer wat verder is verwijderd van de totale vernietiging van de aarde. 
De zogenaamde Doomsday Clock staat nu op zes minuten voor middernacht, met als achterliggende gedachte dat om twaalf uur de „dag des oordeels“ aanbreekt. De wetenschappers zijn optimistischer geworden omdat er enige vooruitgang is geboekt in de strijd tegen de klimaatveranderingen en de nucleaire vernietiging.
Zij prezen de Amerikaanse president Barack Obama. Voor de eerste keer sinds het afwerpen van atoombommen in 1945, werken leiders van kernwapenlanden samen om hun kernarsenaal af te bouwen, aldus de wetenschappers. Zij spraken ook hun waardering uit voor de belofte van geïndustrialiseerde landen en ontwikkelingslanden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Het tijdschrift Bulletin of the Atomic Scientists van de universiteit van Chicago riep de klok in 1947 in het leven. De klok stond toen op zeven minuten voor twaalf met als belangrijkste dreiging een allesverwoestende kernoorlog. De laatste keer dat de klok werd verzet was in 2007. Toen ging de wijzer twee minuten naar voren, naar vijf minuten voor middernacht, wegens de nucleaire ambities van het islamitische Iran, een nucleaire test door het communistische Noord-Korea en de Amerikaanse bereidheid desnoods kernwapens in te zetten bij een conflict.
Bron: Telegraaf
 
Vragen vmbo
1. Wat is de Doomsday Clock?
2. Is de klok sinds 1947 vooruit of achteruit gegaan?
3. Wat zou er in 2010 moeten gebeuren om de klok verder achteruit te krijgen?
 
Vragen havo/vwo
1. Wat is de Doomsday Clock?
2. Waarom is de klok dit jaar achteruit gegaan?
3. Moet de klok volgens  jou in 2010 vooruit of achteruit worden gezet? Licht je antwoord toe.
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU