GESCHIEDENISNU NUMMER 9

Geplaatst op 4 februari 2010 door Redactie
DNA Toetanchamon onderzocht, Dagboek Mengele verkocht, Onbekend slachtoffer WOII geidentificeerd, Duurste kunstwerk oit geveild.
DNA-onderzoek Toetanchamon afgerond

CAIRO, 31 januari 2010 - Egyptische wetenschappers hebben het DNA-onderzoek van de mummie van Toetanchamon afgerond. Het resultaat wordt 17 februari bekendgemaakt. Dat heeft het hoofd van de Egyptische archeologische dienst, Zahi Hawass, zondag in Caïro meegedeeld. Dan moet uit een vergelijking met het DNA van koning Amenhotep III ook duidelijk worden of hij de grootvader van Toetanchamon was. De onderzoeken maken deel uit van een project, waarbij enkele honderden mummies worden onderzocht om hun identiteit en verwantschap te bepalen. Met name de familiebanden van koning Toetanchamon stellen de geleerden nog steeds voor een raadsel. Hij was een van de laatste heersers uit de achttiende dynastie. Zijn nagenoeg ongeschonden graf werd in 1922 in het Dal der Koningen ontdekt. Egypte staat DNA-onderzoek door buitenlandse geleerden niet toe. Het Egyptisch Museum heeft voor het onderzoek een eigen laboratorium ingericht. Hawass wil langs deze weg ook de mummie van Nefertiti, de vrouw van koning Echnaton vinden.
Bron: Trouw

Vragen vmbo 1.
Wanneer leefde Toetanchamon ongeveer?
2. Waarom werd het DNA-onderzoek gedaan?
3. Toetanchamon is wel de bekendste farao. Waarom?

Vragen havo/vwo
1. Welke jaartallen horen bij de achttiende dynastie?
2. Noem minstens twee zaken die uit het DNA-onderzoek kunnen worden afgeleid.
3. Waarom staat Egypte buitenlandse geleerden niet toe DNA-onderzoek te doen?

Kleinzoon Auschwitz-overlevende koopt dagboek Jozef Mengele

STAMFORD, 3 februari 2010 - Het dagboek van Jozef Mengele is gekocht door de kleinzoon van een Auschwitz-overlevende. Het dagboek werd kortgeleden aangeboden aan een veilinghuis in Stamford in de Amerikaanse staat Connecticut . Het bevat notities van de 'Engel des doods' die tijdens de Tweede Wereldoorlog gruwelijke experimenten uitvoerde op gevangen. Sommige van die experimenten staan ook in de notities beschreven. Ook motiveert Mengele zijn stelling dat 'mensen met verkeerde genen' moeten worden gesteriliseerd. De Joodse koper, wiens grootouder Mengele zelf heeft ontmoet, zou van plan zijn het boek met aantekeningen te schenken aan een Holocaust-museum. Het Auschwitz-Birkenau Museum heeft via een Poolse krant al laten weten contact te zoeken met de koper. Ze hebben veel interesse in het dagboek, omdat het een bewijs is van de gruwelijke praktijken van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mengele begon het dagboek in 1960 in Brazilië, toen hij 49 jaar oud was. Hij overleed in 1979.
Bron: Historiek

Vragen vmbo
1. Wie was Jozef Mengele?
2. Is het verkeerd dat met het dagboek geld wordt verdiend ?
3. Waarom wil het Auschwitz-Birkenau Museum het dagboek hebben?

Vragen havo/vwo
1. Wie was Jozef Mengele?
2. Waarom zou de kleinzoon het dagboek hebben gekocht?
3. Het veilinghuis heeft geld verdiend met het dagboek. Is dat wel netjes?

Duurste kunstwerk ooit geveild

LONDEN, 3 februari 2010 - Een beeldhouwwerk van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti (1901-1966) heeft woensdag op een veiling in Londen 65 miljoen pond (ruim 74 miljoen euro) opgebracht. Volgens het veilinghuis Sotheby's gaat het om een recordbedrag voor een kunstwerk op een veiling. Een anonieme koper telde het bedrag neer voor het levensgrote bronzen beeld van een lopende man met de titel L'Homme Qui Marche I. Het werk Kirche in Cassone van de schilder Gustav Klimt (1862-1918) ging weg voor bijna 27 miljoen pond (ruim 30 miljoen euro). Het is daarmee een recordprijs voor een landschapschilderij voor de Oostenrijkse kunstenaar. De totale opbrengst van de veiling van impressionistische en moderne kunst was volgens Sotheby's ruim 167 miljoen euro, de hoogste opbrengst ooit voor een veiling in Londen.
Bron: Telegraaf

Vragen vmbo
1. Welk kunstwerk heeft op een veiling het meeste geld opgebracht?
2. Is dit nu ook het duurste kunstwerk ter wereld? Licht je antwoord toe.
3. Google een plaatje van het beeldhouwwerk uit het bericht. Hoe zou je, als veilingverkoper, dit werk aanprijzen aan de kopers?

Vragen havo/vwo
1. Is L'Homme Qui Marche I nu het duurste kunstwerk ter wereld?
2. Wat is impressionistische kunst?
3. Google een plaatje van het beeldhouwwerk uit het bericht. Hoe zou je, als veilingverkoper, dit werk aanprijzen aan de kopers?

Onbekende man uit Tweede Wereldoorlog geïdentificeerd

LOENEN, 3 februari 2010 - Een van de 28 'onbekende Nederlanders' op het Ereveld in Loenen is geïdentificeerd dankzij DNA-onderzoek. Dat heeft de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog woensdag laten weten. Na een oproep in mei meldde de achterkleinzoon van verzetsman Gerard Putter zich. Toen het DNA van de dochter en zoon van Putter werd vergeleken met dat van de stoffelijke resten, bleek dat een van de overschotten dat van Putter is. Op het Ereveld in Loenen liggen onder andere de resten van 28 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Den Haag zijn gefusilleerd. De slachtoffers werden in Loenen herbegraven. Putter is de eerste van wie de identiteit wordt vastgesteld. In het bijzijn van zijn familie is een nieuwe steen met zijn naam op zijn graf gezet. Tot nu toe zijn zestien DNA-profielen vergeleken met de 28 onbekende Nederlanders in Loenen. Dat van Gerard Putter gaf de eerste ''match''.
Bron: NU

Vragen vmbo
1. Wie was Gerard Putter?
2. Hoe is zijn identiteit vastgesteld?
3. Waarom wordt er zoveel aandacht besteed aan identificatie van onbekende oorlogsslachtoffers?

Vragen havo/vwo
1. Wie was Gerard Putter?
2. Wat doet de Werkgroep Vermiste Personen precies?
3. Waaruit blijkt dat de familie van Putter blij is met de indetificatie?
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU