FEBRUARI IN DE GESCHIEDENIS

Geplaatst op 21 februari 2010 door Redactie
Februari in de geschiedenis
Enkele historische gebeurtenissen uit de maand februari.
13 februari 1970
Black Sabbath brengt haar debuutalbum uit. Geen rockband speelt zo traag en hard: heavy metal is geboren.
 
 
15 februari 1980
Annie Borkinck wint op de 1500 meter verrassend de enige gouden medaille voor Nederland op de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid.  Eric Heiden rijdt op alle vijf afstanden een olympisch record. Hij is de eerste sporter die erin slaagt om vijf gouden medailles te winnen op individuele nummers tijdens dezelfde Spelen.
 
 18 februari 1930
Astronoom Percival Lowell, zocht zijn leven lang naar de geheimzinnige Planeet X, maar bij leven maakte Lowell de ontdekking niet meer mee. Zijn personeel eerde hun baas door zijn initialen te verwerken in de eerste twee letters van de planeet die zij wél wisten te ontdekken: Pluto. De tekenfilmhond Pluto dankt zijn naam aan de planetoïde. De bloedhond van Mickey Mouse dook voor het eerst op in een tekenfilm in 1930 en Pluto viert dus dit jaar zijn tachtigste verjaardag. 
 
20 februari 1860
Precies honderd jaar geleden stelde Nederland zijn eerste hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan. Robert Fruin was zijn naam. Fruin bleef maar liefst 34 jaar verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden. Fruins levenswerk was de geschiedschrijving van de Tachtigjarige Oorlog. 
 
25 februari 1910
De dalai lama vlucht vanuit Tibet naar Brits-Indië. Dit exil zou aanvankelijk drie jaar duren. Deze Thubten Gyatso was de dertiende dalai lama en de voorganger van de huidige. De huidige dalai lama bezocht Nederland in juni 2009. 
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje