GESCHIEDENISNU NUMMER 10

Geplaatst op 21 februari 2010 door Redactie
Toetanchamon stierf aan malaria, Openluchtmuseum krijgt Turkenpension, Drentse roots van een Canadese held, Mein Kampf in 2015 vrij te koop.
Onderzoek: Toetanchamon stierf aan malaria
CAIRO, 16 februari 2010 - De Egyptische farao Toetanchamon leed aan een botziekte, de ziekte van Köhler. Hij stierf op 19-jarige leeftijd, omstreeks 1324 voor onze jaartelling, waarschijnlijk na een val, door de voortschrijdende botziekte en een malaria-aanval.  Dat schrijven Egyptische onderzoekers, met Duitse en Italiaanse collega’s, in Journal of the American Medical Association .
 Uit de botmonsters van de mummies van Toetanchamon en tien van zijn vermoedelijke familieleden is DNA geïsoleerd. Ook zijn er nieuwe, gedetailleerde CT- scans van de koninklijke mummies gemaakt.  Na interpretatie van alle gegevens, maken de onderzoekers een eind aan veel veronderstellingen over erfelijke ziekten in de farao-familie.  Toetanchamon en zijn vermoedelijke vader zijn vaak erg vrouwelijk afgebeeld, bijna met borsten, en het lange hoofd deed aan het syndroom van Marfan denken. Maar van ziekten die dat beeld opleveren is geen spoor gevonden. Waarschijnlijk was het de afbeeldingsstijl.  
Ook is Toetanchamon niet vermoord door een klap op het achterhoofd, zoals lang is beweerd. Het DNA-onderzoek leverde een stamboom van vijf generaties op. De farao Achnaton, Toetanchamons beroemde voorganger die de zonnegod tot belangrijkste god maakte, is waarschijnlijk zijn vader.
Bron: NRC

Vragen vmbo
1. Aan welke twee aandoeningen is Toetanchamon overleden?
2. Hoe zijn de onderzoekers achter de doodsoorzaak gekomen?
3. Waardoor is Toetanchamon’s vader bekend geworden?

Vragen havo/vwo
1.Wat is het belang van het onderzoek naar de mummie van Toetanchamon?
2. Aan welke twee mythes heeft het onderzoek een einde gemaakt?
3. Welke andere gegevens, die niet in deze bron voorkomen, zouden uit dit onderzoek kunnen worden afgeleid?

Openluchtmuseum krijgt Turkenpension
ARNHEM, 15 februari 2010 - Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem herbouwt een Turkenpension uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. In dergelijke krotwoningen woonde de eerste generatie Turkse gastarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden. Ook hun persoonlijke verhalen worden verzameld.
‘In dit museum presenteren wij onze gezamenlijke cultuur’, zegt een woordvoerder. ‘En daar horen de Turkse immigranten zeker bij.’ In het Openluchtmuseum staat al een Molukse barak, een Indisch achtererf en binnenkort verrijst daar ook een Chinees restaurant, compleet met afhaalluik. 
Het Turkenpension stond oorspronkelijk in de Amsterdamse Westerstraat (Jordaan) en was onderdeel van De Pottenbakkersgang. Het gaat om armoedige binnenplaatswoningen en de bijbehorende voorpanden. Die waren al gedemonteerd door de gemeente Amsterdam en zijn bewaard. Het pension is onderdeel van een groter project, waarbij ook een Jordaans café en een postkantoor worden gereconstrueerd.  Het museum gaat komende tijd op zoek naar verhalen van de eerste generatie gastarbeiders. Die sliepen in dergelijke panden, bijvoorbeeld in ploegendienst, en hadden geen privacy.  De oudere Turken kunnen ook adviseren bij het inrichten van het pension. 
Bron: De Volkskrant

Vragen vmbo
1. Waardoor is het Openluchtmuseum in het nieuws gekomen?
2. Welke drie andere culturen krijgen een plaats in het museum?
3. Welk zaken  uit 2010 zijn volgens jou in 2050 te zien in het Openluchtmuseum? Licht je antwoord toe.

Vragen havo/vwo
1.Welke vier allochtone culturen kun je binnenkort in het Openluchtmuseum vinden?
2. Waarom is het museum ook op zoek naar verhalen van Turkse gastarbeiders?
3. Welk zaken  uit 2010 zijn volgens jou in 2050 te zien in het Openluchtmuseum? Licht je antwoord toe.
 
 
Drentse roots van een Canadese held
VANCOUVER, 16 februari 2010 - Voor Canada zijn de Olympische Spelen nu pas echt begonnen: het ijshockeytoernooi is van start gegaan. IJshockey is voor de Canadezen de allerbelangrijkste sport en het thuisland ging goed van start. Canada versloeg Noorwegen met 8-0.
Een van de aanvallers in de Canadese ploeg, Eric Staal,  is de kleinzoon van Nederlandse migranten. Zij verhuisden in 1950 vanuit Drente naar Canada. Op dat moment was er voor boerenfamilies in Nederland weinig toekomst. Door de oorlog was het land arm. In Canada was er ruimte om grote boerenbedrijven te stichten. Vele tienduizenden Nederlanders trokken naar Canada.
De familie Staal is een bijzonder gezin, want vier broers spelen in de NHL, het allerhoogste profniveau. Het gezin had een eigen ijshockeybaantje op het erf, om de jongens de lange koude winters door te laten komen.
Het heeft ze ver gebracht, ze zijn nu Canadese helden en miljonairs. Maar daar waren ze tijdens hun jeugd niet mee bezig. Eric Staal: "We waren er nooit mee bezig om de NHL te halen. We waren gewoon met z'n allen buiten aan het hockeyen. We hadden weinig anders te doen in de winter. Ik ben mijn ouders wel dankbaar voor alles wat ze gedaan hebben."
Vader Staal heeft het immense Canada tientallen malen doorkruist om zijn zoons wedstrijden te laten spelen. "De kinderen vonden het leuk, dus het was niet echt zwaar." Nu zijn de rollen omgedraaid. Henry en Linda Staal zijn nu te gast bij hun zoons op de Spelen in Vancouver.
Bron: NOS

Vragen vmbo
1. Wie is Eric Staal?
2. Waarom emigreerden zijn grootouders naar Canada?
3. Waarom kunnen alle zoons zo goed ijshockeyen?

Vragen havo/vwo
1. Waarom is Eric Staal een beroemde Canadees?
2. Was het vreemd dat een Nederlandse familie in 1950 naar Canada verhuisde? Licht je antwoord toe.
3. Hoe kijkt Staal terug op zijn jeugd? (beluister ook het interview op de NOS-site!)
 
'Mein Kampf' in 2015 vrij te koop
BERLIJN, 5 februari 2010 -  Hitlers Mein Kampf  komt in 2015 op de Duitse markt. Het verbod op het boek  wordt opgeheven. Maar de nieuwe uitgave zal van wetenschappelijk commentaar worden voorzien, om neonazi's niet op rare ideeën te brengen. Hitler legt in Mein Kampf uit hoe hij denkt over joden en communisten. Ook zijn afkeer van de democratie en de manier waarop hij aan de macht wil komen worden beschreven.
Het Historische Instituut voor Geschiedenis uit München brengt het beruchte boek uit. Dit is mogelijk omdat Adolf Hitler, die het boek vanaf 1924 schreef, dan zeventig jaren dood is. Daarmee eindigen zijn auteursrechten.
Na Hitlers zelfmoord op 30 april 1945 hebben de Amerikaanse bezetters de rechten overgedragen aan de deelstaat Beieren, waar Hitler woonde en waar de uitgeverij zetelde. De bedoeling was dat Beieren niet zou toestaan dat nationaalsocialistische propaganda in de winkels zou komen. In Nederland liggen de auteursrechten op Mein Kampf bij de staat die in 1974 handel en herdruk van het boek heeft verboden. In 1997 werd in antwoord op Kamervragen gesteld dat een wetenschappelijke heruitgave niet strafbaar is.
Bron: Telegraaf

Vragen vmbo
1. Wat is Mein Kampf?
2. Waarom kan het boek in 2015 op de markt komen?
3. Vind jij dat het boek ook in Nederland te koop mag zijn? Licht je antwoord toe.

Vragen havo/vwo
1. Wat is Mein Kampf?
2. Waarom wil men in Duitsland een editie met commentaar uitbrengen?
3. Vind jij dat het boek ook in Nederland te koop mag zijn? Licht je antwoord toe.
 
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU