Geplaatst op
28 oktober 2009
door
Reinard Maarleveld
Verzonken stad blijkt oudste ter wereld
AMSTERDAM, 23 oktober 2009 – De oudste verzonken stad ter wereld ligt voor de zuidkust van het huidige Griekenland. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld aan de hand van potscherven. De resten van de stad met de naam Pavlopetri (naar het gelijknamige eiland) werden al in 1967 ontdekt op de bodem van de Middellandse zee. Britse onderzoekers hebben tussen de ruïnes nu potscherven gevonden die 5000 jaar oud zijn. De vondst wijst er op dat de gezonken nederzetting werd gesticht rond het jaar 3000 voor Christus. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de stad ‘slechts’ 3500 jaar oud was. Tijdens het onderzoek werden ook resten van gebouwen, straten en graven ontdekt. Verder stuitten duikers op het fundament van een megaron, een groot gebouw dat voor ceremoniële doeleinden werd gebruikt. Het formaat van de nederzetting suggereert volgens de wetenschappers dat het gaat om een havenstad. Tot nu toe werden steden van meer dan 5000 jaar oud alleen op het land ontdekt, ver verwijderd van de kust.
“Je kunt op de zeebodem wel oudere ruïnes van hutten vinden, maar geen volledige steden met straten en huizen”, verklaart onderzoeker Nic Flemming in het Britse tijdschrift New Scientist. “Dit was een belangrijk gebied voor de zeevaart, een transportpunt tussen het vaste land en Kreta, dat destijds een rijk landbouwdistrict was.”
De wetenschappers zijn van plan om meer archeologisch onderzoek te doen in de ruïnes van Pavlopetri. Ze vermoeden dat organische materialen zoals voedsel en hout goed bewaard zijn gebleven omdat de nederzetting onder water staat. “Als we deze plek helemaal hebben opgegraven, weten we waarschijnlijk veel meer over hoe het was om te leven in een stad in het Bronzen tijdperk”, aldus onderzoeker Jon Henderson.
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/2107919/verzonken-stad-blijkt-oudste-wereld.html
Vragen vmbo
1. Waar ligt de oudste verzonken stad ter wereld precies? Gebruik een atlas of Google Earth om de plek te vinden.
2. Hoe oud is de verzonken stad?
3. Pavlopetri lag destijds op een belangrijke route. Welke route was dat?
Vragen havo/vwo
1. Waar ligt de oudste verzonken stad ter wereld precies? Gebruik een atlas of Google Earth om de plek te vinden.
2. Noem twee zaken die uniek zijn aan het onderzoek in Pavlopetri
3. Waarom verwachten archeologen zoveel van nader onderzoek in de verzonken stad?
Proces tegen oud-SS'er Heinrich Boere van start
AKEN, 28 oktober 2009 - Het proces tegen oud-SS'er Heinrich Boere (88) ging in Aken van start. Boere wordt de moord op drie Nederlanders in 1944 ten laste gelegd. Toen hij na de oorlog in een Nederlandse gevangenis zat bekende hij de moorden te hebben gepleegd, maar hij wist decennia lang te voorkomen dat hij veroordeeld zou worden. Vlak voor het begin van het proces stond een handjevol demonstranten voor het gerechtsgebouw. Zij hielden zwarte borden in de lucht waarop stond 'geen vrede voor nazi-criminelen' en 'vergeef niet, vergeet niet'.
Teun de Groot, zoon van een van de slachtoffers van Boere, zei in de rechtbank dat hij hoopte op een veroordeling. "Ik ben goedgeluimd en ik heb het idee dat er een goed resultaat zal komen", zei hij. Het zou kunnen dat Boere de rest van zijn leven in de gevangenis moet doorbrengen als hij schuldig wordt bevonden aan de moorden. Als zoon van een Nederlandse vader en een Duitse moeder sloot Boere zich tegen het einde van 1940 op 18-jarige leeftijd aan bij de SS. Hij vocht tegen de Russen aan het oostfront en kwam terug in Nederland als lid van 'Silbertanne' of 'Zilverden', een eenheid van voornamelijk Nederlandse vrijwilligers die wraak nam op het verzet door burgers te vermoorden. In verklaringen die hij vlak na de oorlog aflegde -en die de basis zullen vormen voor het pleidooi van de aanklager nu- beschreef Boere de moorden tot in detail. In een interview in 2007 met het Algemeen Dagblad probeerde Boere de moorden te rechtvaardigen. Hij zei dat het hem speet wat hij had gedaan, maar dat het 'een andere tijd was, met andere regels'.
Bron: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2900228.ece/Proces_tegen_oud-SS_er_Heinrich_Boere_van_start.html
Vragen vmbo
1. Wie was Heinrich Boere?
2. Boere is 88 jaar. Moet hij dan nog terecht staan voor iets dat hij als 18-jarige heeft gedaan? Wat vind jij?
3. Stel: Boere wordt veroordeeld. Wat zou volgens jou de straf moeten zijn? Licht je antwoord toe.
Vragen havo/vwo
1. De leden van de Silbertanne waren berucht. Waarom?
2. Trouw gaat ervan uit dat Boere schuldig is. Waaruit blijkt dat?
3. Boere is 88 jaar. Moet hij dan nog terecht staan voor iets dat hij als 18-jarige heeft gedaan? Wat vind jij?
Documentaire Michael Jackson wereldwijd in première
AMSTERDAM, 28 oktober 2009 - De moonwalk doet hij maar éénmaal, haast terloops. En in sommige uitdossingen, zoals de spiegelende zonnebril en smoking met opgevulde schouders, heeft de King of Pop iets van een vampier. Maar dansen kan hij nog, en zingen ook. „Ik moet mijn stem sparen”, fluistert hij, vlak voor een kippenvelversie van I’ll be there.
This is It is een film die het best valt te omschrijven als een concertreconstructie uit bijna 120 uur opnames van de repetities voor Jacksons’ laatste show, die drie weken later in de O2-arena in Londen in première zou gaan. De tournee moest een medley van grootste hits en een live-heropvoering van zijn videoclips worden. Tientallen, mogelijk honderden miljoenen staan op het spel: concertpromotor AEG-Live had voor Jacksons dood op 25 juni al ruim 20 miljoen dollar in zijn tournee gestoken. „Hij was onze partner in leven, nu is hij onze partner in de dood”, zette Randy Philips van concertpromotor AEG de toon bij de aankondiging van This is It. Want hoe vaak de makers het ook een ‘eerbetoon’ noemen – er kleeft toch iets van lijkenpikken aan deze film. Een groep fans die Michael Jackson overal volgde, riep onlangs via website ‘This is not It’ op tot een boycot van de film. Sony en AEG beulden uit winstbejag de zieke Jackson af, stellen zij. Jackson hongerde zich na jaren zonder optreden uit om in ‘vechtvorm’ te komen. Vier fans beschrijven ontmoetingen met de uitgemergelde, klagende ster en diens bezoeken aan een ‘dr. Feelgood’ waarna hij „volledig high is, alsof hij praat in zijn slaap”.
Hier zien we de de extreem getalenteerd entertainer die ondanks de cocktail van slaapmiddelen, pepmiddelen en pijnstillers die de lijkschouwer later in zijn lichaam aantrof, op het podium alles onder controle heeft. Hij doet danspasjes voor, legt een toetsenist uit hoe hij voor The Way you make me feel net iets ‘luier’ na de beat moet spelen: „Laat het sluimeren, alsof het baadt in maanlicht”. En na elke terechtwijzing fluistert hij verontschuldigend in de microfoon. ‘Sorry, I do this for love. L.O.V. E.’ De laatste dagen van een superster: dansend, zingend, dirigerend, controlerend. Dat houdt het zelfs voor niet-fans interessant.
Bron: http://www.nrc.nl/kunst/article2399220.ece/Documentaire_Michael_Jackson_wereldwijd_in_premiere
Vragen vmbo
1. Waarover gaat de film met Michael Jackson?
2. Waarom spreken sommigen van lijkenpikkerij?
3. De verslaggever is onder de indruk van de film. Waaruit blijkt dat?
Vragen havo/vwo
1. “Hij was onze partner in leven, nu is hij onze partner in de dood.” Wat wordt met die uitspraak bedoeld?
2. Sommige fans willen de film boycotten. Waarom?
3. Is de verslaggever positief of negatief over het optreden van Jackson in de film? Licht je antwoord toe.
Asterix is een bron van misverstanden
HILVERSUM, 28 oktober 2009 - Al vijftig jaar maakt hij met zijn toverdrank de Romeinen het leven zuur: Asterix de Galliër. Op 29 oktober 1959 verscheen zijn eerste verhaal in het Franse stripblad Pilote. Hoewel tekenaar Uderzo en schrijver Goscinny als geen ander het Oude Gallië en Rome tot leven weten te wekken, slaan ze soms de plank mis. "Asterix is een bron van misverstanden. En een belangrijke ook", stelt historicus en stripliefhebber Jona Lendering, die binnenkort een boek publiceert met hardnekkige misverstanden over de klassieke oudheid. "Mensen herhalen misverstanden uit Asterix te goeder trouw. Ze denken dat het waar is wat er in de strips staat."
"Een simpel voorbeeld zijn de standbeelden van de Romeinen, die zijn wit in de strip. Maar we weten dat die gekleurd zijn geweest in de oudheid." In zijn boek 'Spijkers op laag water' legt Lendering uit hoe de standbeelden oorspronkelijk 'kitscherig' groen, paars en rood geweest zijn en dat pas in de loop der eeuwen ze tot hun statig wit zijn verwassen. Ook de Romeinse soldaten waar Obelix zo graag de helmen van verzamelt zijn niet historisch verantwoord. "Alle soldaten hebben een type harnas aan dat pas na keizer Claudius gangbaar is geworden, rond het jaar vijftig. Ze zijn dus een eeuw te jong. Bovendien hebben alle Romeinen hetzelfde uniform aan. Het idee dat alle soldaten uniform gekleed moeten gaan, is een negentiende-eeuws concept. De Romeinen hadden allerlei soorten harnassen tegelijk aan." Toch vindt Lendering dit soort schoonheidsfoutjes muggenzifterij. "Als historicus zie ik natuurlijk de ene fout na de andere, maar ik ben gelukkig niet alleen historicus. Je ziet ook veel eigentijdse grappen, en die zijn veel leuker. Het blijven tenslotte stripverhalen, waarschuwt Lendering, geen geschiedenisboeken.
Bron: http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/10/28/281009_asterix.html#
Vragen vmbo
1. Hoe oud is Asterix en wie zijn de makers van de strip?
2. Welke misverstanden noemt Lendering?
3. Waarom is Lendering toch positief over Asterix?
Vragen havo/vwo
1. Waarom is Asterix, volgens Lendering, een belangrijke bron van misverstanden?
2. Welke drie misverstanden noemt Lendering?
3. Tilt Lendering erg zwaar aan de misverstanden? Waaruit blijkt dat?