GESCHIEDENISNU NUMMER 4

Geplaatst op 12 november 2009 door Redactie
Verdwenen leger van Cambyses teruggevonden, Merkel herdenkt Eerste Wereldoorlog in Parijs, VN roept op tot hongerstaking van 24 uur, Symbolische val Muur met duizend dominostenen.
Verdwenen leger van Cambyses teruggevonden
 
AMSTERDAM, 10 november 2009 – Italiaanse archeologen beweren dat ze in de Sahara de resten hebben gevonden van een Perzisch leger dat rond 525 voor Christus op mysterieuze wijze verdween in een zandstorm. Volgens de onderzoekers dateren de wapens en botresten vrijwel zeker uit de tijd van Cambyses  II, die van 529 tot 522 voor Christus  koning was van het Perzische rijk. De Griekse geschiedschrijver Herodotus schreef dat Cambyses rond 525 voor Christus een leger van 50.000 man de Egyptische woestijn in stuurde om daar de tempel van Amon te vernietigen.
De aanval was bedoeld als wraak voor het feit dat de priesters Cambyses niet als hun koning erkenden. De soldaten zouden spoorloos zijn verdwenen, nadat ze verzeild waren geraakt in een zandstorm.
Historici twijfelden lang aan het verhaal van Herodotus omdat de lichamen van de soldaten nooit werden teruggevonden. De Italiaanse onderzoekers beweren nu echter dat hun bevindingen erop wijzen dat de resten van de soldaten nog steeds begraven liggen onder het zand.
 
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/2119746/verdwenen-leger-van-cambyses-teruggevonden.html
 
Vragen vmbo
1. Wie was Cambyses?
2. Wat wilde het leger bereiken?
3. Waarom werd het verhaal van Herodotus nooit geloofd?
 
Vragen havo/vwo
1. Waarom wilde Cambyses de Amon tempel vernietigen?
2. Herodotus krijgt nu eerherstel. Waarom?
3. Hoe zouden archeologen kunnen aantonen dat de gevonden resten inderdaad van het leger van Cambysyes zijn? 
 
Merkel herdenkt Eerste Wereldoorlog in Parijs
 
PARIJS, 11 november 2009 -  Twee dagen nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president  Nicolas Sarkozy samen de val van de Muur vierden in Berlijn, herdenken ze woensdag in Parijs het einde van de Eerste Wereldoorlog. Samen legden ze een krans onder de Arc de Triomphe bij het graf van de onbekende soldaat. Het is de eerste keer dat een Duitse regeringsleider bij de herdenking aanwezig is. In 1998 sloeg bondskanselier Gerhard Schröder een uitnodiging van de Franse president Jacques Chirac af om naar Parijs te komen. Op 11 november 1918 werd de wapenstilstand getekend die een einde maakte aan de vier jaar durende oorlog. Aan het westelijk front stierven tussen 1914 en 1918 honderdduizenden soldaten.
 
Bron: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1314933.ece/Merkel_herdenkt_Eerste_Wereldoorlog_in_Parijs
 
Vragen vmbo
1. Wie zijn Merkel en Sarkozy?
2. Waarom is het bijzonder dat ze samen onder de Arc de Triomphe staan?
3. Het spreekwoord zegt:”de tijd heelt alle wonden”. Klopt dat in dit geval? Licht je antwoord toe.
 
Vragen havo/vwo
1. Waarom is het voor Merkel ongewoon om onder de Arc de Triomphe te staan?
2. Waarom wilde Schröder in 1989 niet komen?
3. Het spreekwoord zegt:”de tijd heelt alle wonden”. Klopt dat in dit geval? Licht je antwoord toe.
 
VN roept op tot hongerstaking van 24 uur
 
Rome, 12 november 2009 - Directeur Diouf van de VN voedsel- en landbouworganisatie FAO roept op tot een wereldwijde 'hongerstaking'. Door een dag niet te eten kunnen mensen zich volgens hem solidair verklaren met de ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd die echt honger hebben, zegt Diouf.  De 'hongerstaking' zou komend weekend moeten worden gehouden. Zelf gaat de VN-topman vanaf zaterdagmorgen 24 uur vasten.  Aanleiding voor zijn oproep is de wereldvoedseltop, die maandag in Rome begint. Meer dan zestig staatshoofden en regeringsleiders praten daar over de toenemende voedselproblemen als gevolg van de groei van de wereldbevolking.  De FAO wil dat er meer wordt geïnvesteerd in landbouw in ontwikkelingslanden, omdat de bevolking vooral in Afrika en Azië de komende jaren fors groeit.
 
Bron: http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/11/12/121109_VN_hongerstaking.html
 
 
Vragen vmbo
1. Waarom wil Diouf een hongerstaking?
2. Hoeveel procent van de wereldbevolking heeft honger? 
3. Zou jij meedoen aan deze  “hongerstaking”? Waarom wel/niet?
 
Vragen havo/vwo
1. Zou de hongerstaking van Diouf helpen om het probleem op te lossen? Waarom wel/niet?
2. Wat ziet de FAO als oplossing van het hongerprobleem? 
3. Zou jij meedoen aan deze  “hongerstaking”? Waarom wel/niet?
 
Symbolische val Muur met duizend dominostenen
 
BERLIJN, 9 november 2009 - Na een duwtje van oud-president Lech Walesa van Polen en oud-premier Miklós Németh van Hongarije is maandagavond in Berlijn een 1,5 kilometers lange rij van duizend dominostenen omgevallen.
De beschilderde en beschreven, 2,5 meters hoge dominostenen stonden opgesteld tussen Brandenburger Tor en Potsdamer Platz. Tussen 1961 en 1989 stond ook de Berlijnse Muur .
Ook in het echte leven hadden Polen en Hongarije historische dominostenen omgegooid wat uiteindelijk zou leiden tot de val van de Berlijnse Muur: Walesa richtte in Polen Solidarnosc op, de eerste vrije vakbond in het communistische Oost-Europa. Hongarije was het eerste land van het Warschaupact dat het IJzeren Gordijn opende voor DDR-burgers die naar het Westen wilden reizen.
 
Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/443119/2009/11/09/Symbolische-val-Muur-met-duizend-dominostenen.dhtml
 
 
 
Vragen vmbo
1. Wie zijn Walesa en Németh?
2. Waarom mochten zij de stenen omgooien?
3. Wat wordt bedoeld met IJzeren Gordijn en wat was de DDR?
 
Vragen havo/vwo
1. Waarom mochten Walesa en Németh  de dominostenen omgooien?
2. Waarom werd de Muur in 1961 in Berlijn gebouwd?
3. Waarom was de val van de Muur een belangrijke gebeurtenis?
 
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU