GESCHIEDENISNU NUMMER 5

Geplaatst op 26 november 2009 door Redactie
Unieke vondst grafheuvels in IJsselstein, het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch gevonden door De Oorlog, Charlie Chaplins laatste huis wordt museum, Ondanks boek prostituee blijft Berlusconi een ster.
Unieke vondst grafheuvels in IJsselstein
 
UTRECHT, 25 november 2009 - In IJsselstein zijn de afgelopen maanden vier grafheuvels uit de Romeinse tijd blootgelegd. Dit heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Op het terrein waar de vondst is gedaan, wil IJsselstein een nieuwe gemeentewerf bouwen. 
Afgelopen zomer bleek uit een vooronderzoek dat er Romeinse resten in de grond zaten. Inmiddels zijn vier grafheuvels blootgelegd en waarschijnlijk worden er nog meer ontdekt. De grafheuvels stammen uit de tweede eeuw na Christus en zijn helemaal intact. Om de heuvels zijn ook menselijke resten na crematie, scherven van aardewerk en botten van dieren ontdekt.
De archeologen denken dat de begraafplaats hoort bij een Romeinse nederzetting die 200 meter verderop lag. De vondst is volgens de gemeente IJsselstein uniek, omdat er op andere plaatsen in Nederland alleen verstoorde grafheuvels of aanwijzingen zijn aangetroffen.
Op 12 december wordt een open dag georganiseerd. Belangstellenden kunnen aansluiten bij een van de rondleidingen door de archeologen. 
 
Vragen vmbo
1. Hoe is men op het spoor gekomen van de graven?
2. Waarom is deze vondst zo bijzonder?
3. In Nederland worden veel Romeinse resten gevonden langs de rivieren. Waarom juist daar?
 
Vragen havo/vwo
1. Wat wordt bedoeld met “verstoorde grafheuvels”? 
2. Kun je uit dit bericht afleiden dat de Romeinen hun doden cremeerden? Licht je antwoord toe.
3. Zouden de Romeinen in de nederzetting burgers of soldaten zijn geweest? Hoe kunnen archeologen daar achterkomen?  
 
Bron: NU
 
 
Het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch gevonden door De Oorlog
 
HILVERSUM, 15 november 2009 - Tijdens het vooronderzoek voor de tv-serie De Oorlog hebben Yfke Nijland en Suzanne Hendriks van de NPS een dagboek uit de Tweede Wereldoorlog gevonden dat volgens insiders grote historische waarde heeft. Het is geschreven door een 32-jarige joodse vrouw, Klaartje de Zwarte-Walvisch, die uitvoerig en in bijzonder felle bewoordingen beschrijft hoe ze na haar arrestatie in maart 1943 via de Hollandsche Schouwburg en kamp Vught uiteindelijk in Westerbork terecht kwam. Vandaar is ze naar vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd waar ze in juli 1943 in de gaskamer is vermoord.
Dagboeken van mensen die de concentratiekampen van binnenuit beschrijven zijn bijzonder schaars. Dat zo’n geschrift nu nog wordt gevonden is zeer uitzonderlijk. ‘Zeker in dit geval,’ aldus Ad van Liempt, eindredacteur van De Oorlog. ‘Je zou kunnen zeggen dat Klaartje de Zwarte-Walvisch begint te schrijven, waar Anne Frank moest ophouden: bij haar arrestatie. En de manier waarop ze verslag doet is af en toe letterlijk adembenemend.’
 
In het laatste deel van de serie De Oorlog werden enkele fragmenten uit het dagboek geciteerd. Het gaat dan vooral om het verblijf van Klaartje De Zwarte-Walvisch in de Hollandsche Schouwburg.
 
Haar dagboek is nu uitgegeven onder de titel Alles ging aan flarden.
 
Bron: VPRO
 
Vragen vmbo
1. Wie was Klaartje de Zwarte?
2. Waarom is haar dagboek zo bijzonder?
3. Waarom is een dagboek vaak een mooie bron?
 
Vragen havo/vwo
1. Op welke manier is het dagboek gevonden?
2. Wat is volgens Van Liempt het verschil met het dagboek van Anne Frank?
3. Waarom is een dagboek vaak een mooie bron?
 
Charlie Chaplins laatste huis wordt museum
 
GENÈVE, 23 november 2009 - Fans van Charlie Chaplin (1889 – 1977) kunnen binnenkort op bedevaart naar Zwitserland. Het laatste huis van de acteur wordt omgebouwd tot een museum. De villa in Corsier-sur-Vevey aan de oever van het Meer van Genève wordt het eerste museum over Chaplin, zo maakte zijn zoon Michael maandag bekend.  Chaplin was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw de grootste filmster ter wereld. 
Bezoekers kunnen onder meer gebruiksvoorwerpen van Chaplin in het herenhuis verwachten. Daarnaast krijgen zij een overzicht van elk deel van zijn drukke leven te zien. De acteur, bekend van zijn rol in onder meer de filmklassiekers 'The immigrant', 'City lights' en 'The great dictator', woonde meer dan twintig jaar in het huis. In 1952 vetrok hij naar Zwitserland omdat de FBI hem verdacht van sympathie voor het communisme. Hij overleed in 1977 op 88-jarige leeftijd aan een hartstilstand.
 
Bron: RTL
 
 
Vragen vmbo
1. Charlie Chaplin was ooit de beroemdste filmmaker ter wereld. Wanneer was dat ongeveer?
2. Met welk typetje (karakter) is Chaplin onsterfelijk geworden?
3. In The Great Dicatator uit 1940 maakte Chaplin een Europese dictator belachelijk. Welke dictator?
 
Vragen havo/vwo
1. Chaplin is vooral bekend uit de tijd van de “stomme film”. Wanneer was dat?
2. Met welk typetje (karakter) is Chaplin onsterfelijk geworden?
3. Waarom zag de FBI in Chaplin een communist? Ben je het met de FBI eens? Licht je antwoord toe.
 
Ondanks boek prostituee blijft Berlusconi een ster
 
ROME, 25 november 2009 - Schandalen achtervolgen de Italiaanse premier. Toch is hij bij de helft van zijn landgenoten onverminderd populair.
Silvio Berlusconi is de ‘rockster van het jaar’, vindt de Italiaanse editie van het tijdschrift Rolling Stone. De 73-jarige premier heeft de titel verdiend vanwege zijn persoonlijkheid en levensstijl die zelfs de rock ’n’ roll overstijgen.
Die eer moet een schamele troost zijn voor Berlusconi. Tienermeisjes, cocaïneparty’s, een onverzadigbare drang tot seks: het laatste half jaar waren de privéperikelen van de premier voortdurend in het nieuws. Zijn echtgenote Veronica, jarenlang steun en toeverlaat, heeft hem voorgoed verlaten en eist een flink deel van zijn vermogen.
Deze week komen de jongste navrante details over de feesten van Berlusconi naar buiten, onthuld door de luxe prostituee Patrizia d’Addario. In haar boek Gradisca presidente (Tot uw genoegen), weidt D’Addario uit over de aanwezige meisjes, de seksuele prestaties van de premier, zijn erotische voorkeuren, en zelfs zijn witte pyjama (‘hij leek wel een spook’)
 
 
 
Vragen vmbo
1. Wie is Berlusconi?
2. De helft van de Italianen vindt Berlusconi een held, de ander helft vindt hem een schurk. Hoe komt dat?
3. Zou iemand als Berlusconi in Nederland premier kunnen zijn? Licht je antwoord toe.
 
Vragen havo/vwo
1. Wat kunnen we allemaal lezen in Gradisca Presidente?
2. Hoe denkt de Italiaanse uitgave van Rolling Stone over Berlusconi?
3. Zou iemand als Berlusconi in Nederland premier kunnen zijn? Licht je antwoord toe.
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU