GESCHIEDENISNU NUMMER 6

Geplaatst op 10 december 2009 door Redactie
Op zoek naar Anne Frank?, Caravaggio opgegeten door muizen en varkens, Kannibalisme in Duits dorpje, ca. 4.950 jaar v. Chr., Hongaren vinden VOC-schip met 180.000 gouden dukaten.
Op zoek naar Anne Frank?
 
HILVERSUM, 5 december 2009 - De Avro is pas net begonnen met de zoektocht naar een hoofdrolspeelster voor de musical Mary Poppins, maar een nieuwe zoektocht heeft zich al aangediend. En wel naar de nieuwe Anne Frank.
Niet alleen de Avro maar ook andere omroepen zouden volgens theaterproducent Mark Vijn geïnteresseerd zijn om via een tv programma de hoofdrolspeelster te vinden voor zijn nieuwste musical 'Je Anne'. Mark Vijn Theaterproducties komt in theaterseizoen 2010 - 2011 met deze voorstelling gebaseerd op het dagboek van Anne Frank en het toneelstuk van Frances Goodrich en Albert Hackett. De première staat gepland op 1 november te Hoorn, waarna er een tournee door de theaters tot en met 27 februari 2011 met gemiddeld 70 voorstellingen volgt.
Wanneer de zoektocht precies gaat plaatsvinden en of we hetzelfde format te zien gaan krijgen als bij Op zoek naar Evita, Joseph en Mary Poppins is nog niet bekend.
 
Vragen vmbo
1. Wie was Anne Frank?
2. Een amusementsprogramma “Op zoek naar Anne Frank” . Is dat niet gek?
3. Zou jij naar deze musical toegaan? Waarom wel/niet?
 
Vragen havo/vwo
1. Een amusementsprogramma “Op zoek naar Anne Frank” . Is dat niet gek?
2. Waarom spreekt het verhaal van Anne Frank veel mensen nog steeds zo aan?
3. Zou jij naar deze musical toegaan? Waarom wel/niet?
 
 
 
 
Caravaggio opgegeten door muizen en varkens
 
PALERMO, 10 december 2009 - Het beroemde schilderij Geboorte van Christus met de Heiligen Laurentius en Franciscus van Assisi, dat meer dan veertig jaar geleden werd gestolen, bestaat niet meer. De maffia heeft het doek van Caravaggio (1571-1610)  opgeslagen in een stal. Daar werd het aangevreten door muizen en varkens. De restanten van het geruïneerde schilderij zijn vervolgens verbrand. Dit staat althans in uitgelekte verslagen van het verhoor van de maffia-spijtoptant Gaspare Spatuzza, waarover de Italiaanse krant la Repubblica woensdag berichtte. Kunsthandelaren schatten de waarde van het werk van Caravaggio op 30 miljoen euro. Caravaggio was een van de beroemdste schilders ter wereld. Het contrast tussen licht en donker speelt in zijn werk een grote rol. Rembrandt maakte gebruik van dezelfde techniek.
Het doek werd in 1969 in Palermo gestolen. De Italiaanse politie is er decennialang naar op zoek geweest.
Bron: Telegraaf
 
Vragen vmbo
1. Om welk schilderij gaat het?
2. Hoe weet de politie dat het schilderij verloren is gegaan?
3. Het schilderij was veel waard. Toch is het niet verkocht. Waarom niet?
 
Vragen havo/vwo
1. Wat is een ‘spijtoptant’?
2. Waarom hebben de dieven het schilderij niet verkocht?
3. Kun je uit dit verhaal iets afleiden over het karakter van de maffia? Licht je antwoord toe.
 
Kannibalisme in Duits dorpje, ca. 4.950 jaar v. Chr.
HERXHEIM, 8 december 2009 - In een vroeg landbouwdorpje niet ver van de Rijn in Rheinland Pfalz was kannibalisme rond 4.950 voor Christus populair. Op rituele wijze werden daar in een periode van misschien maar 50 jaar jaar zo’n duizend mensen geslacht en hoogstwaarschijnlijk opgegeten. Het gaat hier niet om kannibalisme uit honger of een of ander begrafenisritueel, maar mogelijk om ‘oorlogskannibalisme’. Dit blijkt uit analyse van menselijke resten die begraven zijn in twee grote cirkelvormige grafsleuven, met een omtrek van bijna een kilometer, bij het huidige Herxheim 
De botdelen met het meeste merg zijn het vaakst kapot geslagen en op grond van de snijsporen konden de archeologen vrij nauwkeurig vaststellen hoe de hoofdhuid is losgesneden en de ribben zijn losgemaakt van de wervelkolom. Zelfs de knaagsporen komen goed overeen met hoe mensen het vlees van de botten zouden eten. Mogelijk gaat het om kannibalisme op krijgsgevangenen. De archeologen denken aan samenkomsten van mensen uit de wijde omtrek die in Herxheim hun eigen gevangenen slachtten.
Bron: NRC
 
Vragen vmbo
1. Wat wordt bedoeld met ‘kannibalisme’?
2. Waarom denken archeologen aan kannibalisme?
3. Wat is volgens archeologen een mogelijke verklaring voor kannibalisme?
 
Vragen havo/vwo
1. Waarom denken archeologen aan kannibalisme?
2. Wat wordt bedoeld met ‘oorlogskannibalisme’?
3. Het gaat nu nog om een veronderstelling. Hoe zou het bestaan van kannibalisme in Herxheim kunnen worden bewezen?
 
Hongaren vinden VOC-schip met 180.000 gouden dukaten
 
BOEDAPEST, 29 november 2009 - Hongaarse duikers hebben dichtbij de Braziliaanse kust het wrak gevonden van een Nederlands vrachtschip dat ruim drie eeuwen geleden zonk. Dat meldden Hongaarse media zaterdag. Volgens expeditieleider Attila Szalóky verging de zeventiende-eeuwse driemaster Voetboog op 29 mei 1700 met 109 bemanningsleden en een peperdure lading. Het schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) had onder meer zijde, specerijen, thee, porselein en ongeveer 180.000 Nederlandse gouden dukaten aan boord. Die objecten verkeren volgens de duikers in een goede staat. ''De totale waarde is ongeveer 1 miljard dollar'', omgerekend 670 miljoen euro, aldus Szalóky.
Volgens Szalóky was het schip vanuit Batavia, het huidige Jakarta, richting Nederland vertrokken. Vermoedelijk kwam het schip op de Atlantische Oceaan in een hevige storm terecht. Door via de Braziliaanse kust te varen hoopte de bemanning wellicht veilig thuis te komen. Waarom het VOC-schip voor de kust van Brazilië toch verging, is niet duidelijk. 
 
Vragen vmbo
1. Wat was de VOC?
2. Probeer via een atlas of Google Earth de route van het schip vanaf Batavia te volgen.
3. Welke producten werden vanuit Batavia naar Nederland vervoerd?
 
Vragen havo/vwo
1. Wat deed een VOC schip voor de kust van Brazilië?
2. Waarom was er zoveel geld aan boord van het schip?
3. Scheepsarcheologen vinden het schip ook zonder dukaten belangrijk. Waarom?
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU