GESCHIEDENISNU NUMMER 11

Geplaatst op 3 maart 2010 door Redactie
'Eerste mens in ruimte' overleden, Electoraat nog meer versplinterd bij raadsverkiezingen, Nederlandse SS'ers doodden Joden, Slaven New York krijgen herdenkingsplek. 
 'Eerste mens in ruimte' overleden

MOSKOU, 3 maart 2010 - De Russische straaljagerpiloot Vladimir Iljoesjin (83), over wie sommigen beweren dat hij de eerste mens in de ruimte was, is dinsdag overleden. Dat meldde de Russische tv-zender RT woensdag. Iljoesjin werkte in de Sovjet-Unie als testpiloot van de straaljagerfabrikant Sukhoi. In 1961 raakte hij zwaargewond, volgens de communistische autoriteiten door een auto-ongeluk Direct ontstond echter het gerucht dat Iljoesjin in werkelijkheid in de ruimte was geweest, maar verkeerd was teruggekeerd in de dampkring. Het auto-ongeluk zou een dekmantel zijn, waardoor het Kremlin de mislukte ruimtevlucht zou kunnen verzwijgen. Enkele dagen na het ongeluk van Iljoesjin werd kosmonaut Joeri Gagarin gelanceerd. Hij geldt officieel als de eerste mens die ooit in de ruimte is geweest. Iljoesjin was de zoon van de vliegtuigbouwer Sergej Iljoesjin. Als testpiloot vestigde hij drie records, waaronder de hoogste vlucht ooit, op bijna 29 kilometer hoogte.
Bron: NU

Vragen vmbo
1. Wie was Iljoesjin?
2. Waarom is er twijfel over het idee dat Iljoesjin de eerste was?
3. Waarom zouden de Russen niet willen toegeven dat Iljoesjin bij een ruimtevlucht was omgekomen?
 
Vragen havo/vwo
1. Is het zeker dat Iljoesjin de eerste mens in de ruimte was? Licht je antwoord toe.
2. Waarom vond men de dood van Iljoesjin in 1961 meteen al verdacht?
3. Waarom zouden de Russen niet willen toegeven dat Iljoesjin bij een ruimtevlucht was omgekomen?
 
 
Electoraat nog meer versplinterd bij raadsverkiezingen

DEN HAAG, 4 maart 2010. Wat zegt de uitslag van gisteren over de uitslag van straks?Een paar belangrijke trends. Het Nederlandse electoraat raakt nog meer versplinterd dan het al was. Na de val van het kabinet gaat de strijd om wie de grootste partij wordt opnieuw tussen CDA en PvdA, net als bij de laatste landelijke verkiezingen. Twee ‘oude politici’ – Jan Peter Balkenende en Wouter Bos – worden daarbij de hoofdrolspelers. De PVV verwerft zich een plek tussen de grotere partijen. De SP, nu nog de grootste oppositiepartij, zit in de hoek waar de klappen vallen. D66 doet het met Alexander Pechtold goed, maar minder dan een jaar geleden. En misschien wel de belangrijkste trend: dat het heel moeilijk zal zijn om een regering te vormen met minder dan vier partijen. Als er al kans is op een driepartijencoalitie dan wordt die centrumrechts: CDA, PVV en VVD. Of gaan we de tijd beleven dat er ‘Paars Plus’ komt: PvdA, VVD, D66, aangevuld met GroenLinks? Voor de goede orde: gemeten naar de landelijke peiling van gisteravond krijgen zelfs deze coalities geen 76 zetels.
Bron: NRC

Vragen vmbo
1. Welke twee partijen hebben gewonnen bij de gemeenteraadsverkiezingen?
2. Welke twee partijen hebben verloren bij de gemeenteraadsverkiezingen?
3. Waarom is de grens van 76 zetels straks belangrijk bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer?

Vragen havo/vwo
1. Welke twee partijen hebben gewonnen bij de gemeenteraadsverkiezingen?
2. Waarom worden Balkenende en Bos ‘oude politici’ genoemd?
3. Op 9 juni zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Kan het beeld nog sterk veranderen? Licht je antwoord toe.
 
 
Nederlandse SS'ers doodden Joden
 
WAGENINGEN, 25 februari 2010 - Nederlandse SS'ers blijken tijdens de Tweede Wereldoorlog wel degelijk te hebben meegewerkt aan het uitmoorden van Joden aan het Oostfront. Veteranen hebben dit altijd ontkend en gezegd dat ze niets van het uitroeien van Joden wisten. De Wageningse historicus Evertjan van Roekel wist de hand te leggen op dagboekcitaten van drie Nederlandse SS'ers. De dagboeken liggen bij het NIOD in Amsterdam.  Uit de citaten blijkt dat ze het niet alleen wisten, maar dat ze er ook aan meededen en de gruwelen vanzelfsprekend vonden. Een van de SS'ers beschrijft hoe mooi het was om een opperrabbijn aan de toren van zijn synagoge op te hangen en de synagoge daarna in brand te steken.
Bron: Telegraaf

Vragen vmbo
1. Wat zijn SS-ers?
2. Wat heeft Van Roekel ontdekt?
3. Waarom is de ontdekking van Van Roekel van betekenis?

Vragen havo/vwo
1. Wat zijn SS-ers?
2. Hoe is Van Roekel tot deze zijn gekomen?
3. Kun je de ontdekking van Van Roekel een grote verrassing noemen? Licht je antwoord toe. 
 
 
Slaven New York krijgen herdenkingsplek
 
NEW YORK, 2 maart 2010 -  De slaven die onmisbaar waren bij de groei van New York krijgen eindelijk erkenning in die stad. Vorige week werd er bij de slavenbegraafplaats midden op Manhattan een bezoekerscentrum geopend dat het leven en lijden van de vergeten inwoners in beeld brengt. Hoewel we slavernij vooral kennen uit het zuiden van de VS, was het ook in het noorden lange tijd wijdverspreid. De Nederlanders introduceerden het op Manhattan en hun Nieuw-Amsterdam was zonder hen nooit zo succesvol geweest. Slaven en vrije zwarten mochten echter niet binnen de stadspoorten begraven worden. Daarom werden de zwarte inwoners van New York twee eeuwen lang buiten de palissade begraven, op een steenworp afstand van waar slaven verhandeld werden op Wall Street. Een kaart van 1755 toont nog de Negros Burial Ground vlak voordat die werd gesloten en in vergetelheid raakte. In 1826 werd slavernij in de stad afgeschaft.
Bron: NOS

Vragen vmbo
1. Waar was de slavenbegraafplaats oorspronkelijk?
2. Wat is de reden om er nu een monument op te richten?
3. Waaruit blijkt dat ook ‘vrije zwarten’ gediscrimineerd werden?

Vragen havo/vwo
1. Waarom worden de slaven ‘vergeten inwoners’ genoemd?
2. Waar haalden de Nederlanders de slaven vandaan ?
3. Wall Street (Walstraat in het Nederlands) is nu nog een bekende plek. Waardoor?
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU