GESCHIEDENISNU NUMMER 13

Geplaatst op 1 april 2010 door Redactie
Onbekende mensensoort gevonden, Servisch parlement stemt voor excuus Srebrenica, Bijbelse plagen mogelijk echt gebeurd, Graf Willem Van Oranje is leeg
40.000 jaar oud DNA uit Siberië levert onbekende mensensoort op
 
LEIPZIG, 24 maart 2010 - Voor het eerst is er een onbekend mensentype ontdekt dankzij analyse van prehistorisch DNA. Dit is de verrassende uitkomst van analyse van een ongeveer 40.000 jaar oud vingerkootje (het pinktopje van een kind van een jaar of 6, 7). Dat werd in 2008 gevonden in de Denisovagrot in het Altai-gebergte van Zuid-Siberië.
Aan het vingerkootje zelf is weinig bijzonders te zien. Maar het zogenoemde mitochondriaal DNA uit het kootje verschilt duidelijk van dat van moderne mensen (Homo sapiens) en van de Neanderthalers. Mitochondriën zijn onderdelen van een cel. Er is dus nog geen volledig DNA-profiel beschikbaar. Dit schrijven onderzoekers van het Max Planck Institut in Leipzig.
Onderling verschillen moderne mensen in het mitochondriaal DNA gemiddeld zo’n 60 mutaties van elkaar. Het verschil van mensen met Neanderthalers is gemiddeld 200 mutaties. Maar het verschil tussen mensen en het DNA uit dit Denisova-botje is maar liefst 385 mutaties. De oudste gemeenschappelijke voorouder van Neanderthalers en mensen leefde ongeveer 500.000 jaar geleden, maar deze Denisova-mens takte al een miljoen jaar geleden af van de Neanderthaler/sapiens-lijn. Mogelijk is het een afstammeling van een Aziatische Homo erectus .
Bron: NRC
 
Vragen vmbo
1. Waar is het vingerkootje gevonden en hoe oud is het?
2. Waarom denken de onderzoekers dat het om een nieuwe mensensoort gaat?
3. Wat heeft deze nieuwe soort gemeen met de homo sapiens en de neanderthaler?
 
Vragen havo/vwo
1. Wat hebben de onderzoekers uit Leipzig precies gevonden?
2. Wat is het belang van hun ontdekking?
3. Wat heeft deze nieuwe soort gemeen met de homo sapiens en de neanderthaler?
 
Servisch parlement stemt voor excuus Srebrenica

BELGRADO, 31 maart 2010 - Het parlement van Servië heeft woensdagochtend vroeg een resolutie aangenomen waarin het bloedbad van Srebrenica wordt veroordeeld.
Tevens worden excuses gemaakt omdat Servië niet genoeg heeft gedaan om die misdaad van de etnische Serven in buurland Bosnië te voorkomen.
Over de resolutie is bijna dertien uur lang gedebatteerd. Het debat is live uitgezonden op de Servische tv.
Tijdens het debat protesteerden tientallen betogers voor het parlementsgebouw met foto's van de voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic en zijn legerleider Ratko Mladic. Zij zijn volgens de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag de hoofdverantwoordelijken voor de genocide, waarvan duizenden moslims het slachtoffer werden. Het is voor het eerst dat de Servische volksvertegenwoordiging het bloedbad formeel veroordeelt, dat in 1995 aan zo'n 8000 Bosnische moslims het leven kostte.
De door de regering ingebrachte resolutie was fel omstreden. De nationalistische oppositie vreest dat alle Serven de schuld krijgen voor het bloedbad dat het Bosnisch-Servische leger heeft aangericht. De beladen term 'genocide' (volkenmoord) komt in de tekst niet expliciet voor. Wel rept de tekst over ''de misdaad zoals bepaald door het Internationaal Gerechtshof''. Dat had de conclusie van het tribunaal overgenomen dat er sprake was van genocide. Overlevenden van de volkenmoord vinden de resolutie niets waard omdat de cruciale term genocide er niet in voorkomt.
De socialisten zitten nu in een coalitie samen met pro-Westerse partijen. De regering heeft in december het lidmaatschap van de EU aangevraagd en hoopt dat het aannemen van de resolutie de toenadering tot de unie kan versnellen. Nederland stelt het begin van toetredingsonderhandelingen met Servië afhankelijk van de arrestatie van Mladic, die al vijftien jaar voortvluchtig is en zich waarschijnlijk in Servië schuilhoudt. De Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat onder commando van overste Thom Karremans slaagden er niet in de genocide te voorkomen, die het leger van Mladic aanrichtte.
 
Bron: NU
 
Vragen vmbo
1. Wat is er precies in Srebrenica in 1995 gebeurd?
2. Zijn alle Serviërs het met de verklaring eens? Licht je antwoord toe.
3. Waarom is de verklaring vooral voor Nederland belangrijk?

Vragen havo/vwo
1. Wat is er precies in Srebrenica in 1995 gebeurd?
2. Waarom is de verklaring vooral voor Nederland belangrijk?
3. Het aannemen van de verklaring heeft ook een politiek doel. Welk doel?
 
Bijbelse plagen mogelijk echt gebeurd
 
AMSTERDAM, 29 maart 2010 – De tien plagen van Egypte zijn mogelijk te verklaren aan de hand van natuurrampen die ruim 3000 jaar geleden hebben plaatsgevonden. God zou de plagen over de Egyptenaren hebben laten komen omdat de farao de joden niet wilden laten vertrekken naar het beloofde land.
Wetenschappers van de Universiteit van Heidelberg en het Leibniz Instituut in Berlijn verzamelden klimaatgegevens die erop wijzen dat de bijbelse plagen zich ongeveer 3000 jaar geleden hebben voltrokken in de stad Pi-Ramesse in het Oude Egypte.
Archeologische vondsten wijzen er op dat de stad op dat moment door alle inwoners werd verlaten als gevolg van een grote droogte en enkele natuurrampen. Die gebeurtenissen zouden ook de tien plagen kunnen verklaren, zo verklaren de Duitse wetenschappers.
Tijdens de eerste plaag zou het water van de Nijl volgens de bijbel in bloed zijn veranderd. Volgens de wetenschappers kan dat fenomeen worden verklaard door giftige algen die tijdens de droogte in het langzaam stromende water van de rivier terecht kwamen. Het water kleurde daardoor rood.
Ook de tweede, derde en vierde plaag waren mogelijk indirect het gevolg van klimaatsverandering. Door de giftige algen zouden kikkers uit de Nijl zijn gevlucht, zodat er een kikkerplaag ontstond. Toen de kikkers stierven vanwege een tekort aan voedsel, zorgde dat mogelijk voor een explosie van andere insectenpopulaties zoals vliegen, luizen en muggen. Die grote aantallen insecten zouden ziektes hebben verspreid onder dieren en mensen (plaag vijf en zes).
De zevende, achtste en negende plaag werden volgens de onderzoekers veroorzaakt door een natuurramp: de uitbarsting van de vulkaan de Thera. Het as in de lucht zorgde voor het ontstaan van onweersbuien met veel regen, waardoor er een ideaal klimaat voor sprinkhanen ontstond. Verder blokkeerde het vulkaanas ook een groot gedeelte van het zonlicht.
De tiende plaag ontstond mogelijk door een schimmel in het graan. De oudste kinderen mochten in het oude Egypte altijd als eerste van het graan eten, waardoor alle eerstgeborenen uiteindelijk zouden zijn gestorven.
Bron: NU

Vragen vmbo
1. Hoeveel plagen zijn er volgens het bijbelverhaal geweest?
2. Hebben de onderzoekers bewijzen voor hun theorie?
3. Vind jij dat de onderzokers gelijk kunnen hebben? Waarom wel/niet?

Vragen havo/vwo
1. Hebben de onderzoekers bewijzen voor hun theorie?
2. Welke verklaring uit het bericht vind jij het meest ongeloofwaardig? Waarom?
3. Stel: je moet de gegeven verklaring voor de tiende plaag controleren. Hoe zou je te werk gaan?
 
Graf Willem Van Oranje blijkt leeg
DELFT 1 april 2010 – De graftombe van Willem Van Oranje, Vader des Vaderlands, die vorige week werd geopend blijkt leeg te zijn. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft verklaarden dat in de tombe slechts het skelet van een hondje was aangetroffen. De burgemeester van Delft had toestemming gegeven het graf te openen in het kader van een onderzoek naar de fatale aanslag op Willem Van Oranje op 10 juli 1584. De onderzoekers wilden de lengte van Willem exact vaststellen om de moord te kunnen reconstrueren. 
Het is voor het eerst sinds de begrafenis van Willem Van Oranje dat het graf is geopend. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat het lichaam mogelijk kort na de officiële begrafenis is meegenomen door onbekenden. “We hebben een geheim luik gevonden dat mogelijk in verbinding heeft gestaan met een onderaardse gang. We hebben geen idee waar de gang naar toe gaat. Verder onderzoek is nodig.”

Vragen vmbo
1. Wie was Willem Van Oranje?
2. Waarom is zijn graf geopend?
3. Wat zou er met zijn lichaam kunnen zijn gebeurd?

Vragen havo/vwo
1. Wie was Willem Van Oranje?
2. Waarom is men nu pas achter het feit gekomen dat het graf leeg is
3 Wie zou het lichaam hebben geroofd en wat zou er mee gebeurd kunnen zijn?
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU