GESCHIEDENISNU NUMMER 14

Geplaatst op 18 april 2010 door Redactie
GeschiedenisNU nummer 14
 Zeldzame Titanic-attributen geveild, 2 miljoen jaar oude aapmens ontdekt in Afrika en meer historisch nieuws voor gebruik in de klas.
Foto: sloependek tweede klas van de Titanic, 1911 (bron: Wikipedia)

Zeldzame Titanic-attributen geveild

AMSTERDAM, 14 april 2010 - Zaterdag worden in Engeland bijzondere Titanic-attributen geveild, waaronder een originele informatiebrochure van het in 1912 gezonken schip.
Dat heeft The Guardian woensdag gemeld. De brochure van White Star Line, waar er nog maar enkele van zijn, moet zo'n 18.000 euro op gaan brengen. Rijke passagiers ontvingen de brochure, waarin onder meer tekeningen en beschrijvingen van de inrichting van het wereldberoemde schip staan. Een ander topstuk van de veiling is een brief van een opvarende, gericht aan zijn vrouw. De brief is bijzonder omdat de schrijver ervan zijn eerste dag van zijn verblijf op het schip tot in detail beschrijft. Verwacht wordt dan ook dat deze brief 30.000 euro op zal brengen.
De brochure behoorde tot een privécollectie en zal zaterdag samen met meer dan 300 andere verzamelobjecten worden geveild door het Britse Henry Aldrigde & Son, een veiling die gespecialiseerd is in Titanic- en White Star Line-attributen.
Bron: De Volkskrant
 
Vragen vmbo
1. Wat was de Titanic?
2. Waarom is de brief meer waard dan de folder?
3. Wie zouden de kopers van deze attributen kunnen zijn? Licht je antwoord toe.

Vragen havo/vwo
1. Waarom zijn Titanic-attributen waardevol?
2. Waarom is de brief meer waard dan de folder?
3. Over welke zaken zou de brief kunnen gaan en waarom zouden die zaken nu nog interessant kunnen zijn?
 
2 miljoen jaar oude aapmens ontdekt in Afrika

ROTTERDAM, 8 april 2010 - In een Zuid-Afrikaanse grot zijn twee fossiele skeletten gevonden van een nieuwe soort aapachtige mensen. De nieuwe aapmensensoort is bijzonder omdat hij kenmerken heeft van het menselijk geslacht Homo én van zijn directe voorlopers, de Australopitheci. Met zijn lange armen kon hij in bomen klimmen, maar zijn heupen waren geschikt om snel te lopen.
De twee miljoen jaar oude skeletten van een vrouw en een adolescente jongen zijn de nauwste verwanten van het menselijk geslacht Homo die ooit zijn ontdekt. De nieuwe soort is Australopithecus sediba genoemd.
Tezamen vormen de skeletten één van de meest complete fossielen van dit geslacht die ooit zijn gevonden. „Ze hebben het lichaam gevonden samen met het hoofd. En van het hoofd niet alleen het schedeldak, maar ook het aangezicht”, zegt de Nederlandse paleontoloog Fred Spoor van het Max Planck Instituut voor evolutionaire antropologie in Leipzig. „Dat is heel bijzonder.” 
Op verschillende plaatsen in Afrika leefden twee miljoen jaar geleden al mensensoorten die behoren tot het geslacht Homo, waaruit circa 200.000 jaar geleden de moderne mens Homo sapiens ontstond. 
De vrouw en de jongen zijn in een vijftig meter diepe grotspleet gevallen. In de grot raakten ze gevangen en bleven ze bewaard tussen honderden skeletten van hyena’s, wilde honden, antilopen, muizen, konijnen, een paard en een sabeltandkat.
Bron: NRC
 
Vragen vmbo
1. Wat is er zo bijzonder aan de gevonden skeletten?
2. Noem een menselijk kenmerk en een kenmerk van apen dat bij de ontdekte soort hoort.
3. Heeft de Homo sapiens tegelijk met de Australopithecus sediba geleefd?

Vragen havo/vwo
1. Wat is een Australopithecus sediba precies?
2. Is het verrassend dat de vondst juist in Zuid-Afrika is gedaan? Waarom wel/niet?
3. Heeft de Homo sapiens tegelijk met andere soorten mensachtigen geleefd?
 
CDA verdeeld over SGP-uitspraak Hoge Raad

HILVERSUM, 10 april 2010 - Het CDA is verdeeld over de uitspraak van de Hoge Raad dat de SGP vrouwen voortaan niet meer anders mag behandelen dan mannen. Het is een gevoelig onderwerp' binnen de regeringspartij. Dat zei vicefractievoorzitter Liesbeth Spies (CDA) zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.
Spies denkt dat het nog ‘heel ingewikkeld’ wordt om vast te stellen wat de precieze gevolgen zijn van de uitspraak, die het beginsel dat er geen ongelijkheid mag zijn tussen man en vrouw boven de vrijheid van godsdienst plaatst.
Ook wees Spies op de mogelijke gevolgen voor het bijzonder onderwijs, waar al tijden discussie is over de vraag of scholen homoseksuele leraren mogen weigeren. Wel benadrukte het Kamerlid 'op geen enkele manier het SGP-standpunt als vrouw en als politica te kunnen waarderen'.
De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat de SGP vrouwen niet langer bij voorbaat mag uitsluiten van een plaats op de kieslijst. Het is nu aan de regering stappen te ondernemen richting de partij.
Bron: Elsevier

Vragen vmbo
1. Waarover ging de uitspraak van de Hoge Raad?
2. Waarom is het voor sommige leden van de SGP en het CDA moeilijk deze uitspraak te accepteren?
3. Vind jij dat de rechters gelijk hebben met hun oordeel? Waarom wel/niet?

Vragen havo/vwo
1. Waarover ging de uitspraak van de Hoge Raad?
2. Spies denkt dat het “nog heel ingewikkeld zal worden om de gevolgend van de uitspraak vast te stellen”. Waarom?
3. Vind jij dat de rechters gelijk hebben met hun oordeel? Waarom wel/niet?
 
Poetin omhelst Tusk op rampplek 

MOSKOU, 10 april 2010 - De Poolse premier Donald Tusk heeft samen met de Russische premier Vladimir Poetin de plek bij het West-Russische Smolensk bezocht waar zaterdagochtend het Poolse presidentiële vliegtuig neerstortte. Ze legden zaterdagavond bloemen neer voor de 97 slachtoffers, waaronder de Poolse president President Kaczynski. Kaczynski was op weg naar een gezamenlijke herdenking van de massamoord in Katyn (bij Smolensk). Dit zou een nieuwe stap zijn naar betere relaties tussen Rusland en Polen. 
Enkele dagen eerder was  de Poetin als eerste Russische leider bij een herdenking van Katyn, met de Poolse premier Tusk. 
Op last van Stalin schoot de Russische Geheime Dienst, de NKVD, 70 jaar geleden 22.000 Poolse gevangenen, vooral officieren en intellectuelen, dood in de bossen bij Katyn. Nazitroepen ontdekten in 1943 de massagraven. De Sovjet-Unie gaf na de Tweede Wereldoorlog de Duitsers de schuld van de massamoord en erkende pas in 1990 dat het slachtoffers van Stalin waren.
In de internationale pers baarde de omhelzing van Tusk door Poetin (zoals te zien in het YouTube filmpje) veel opzien. De betrekkingen tussen Polen en Rusland zijn altijd slecht geweest. 
Bron: YouTube en Trouw

Vragen vmbo
1. Wat is er in Katyn in 1940 gebeurd?
2. Waarom is de omhelzing door Poetin van Tusk zo bijzonder?
3. Zou de dood van Kaczynski invloed kunnen hebben op de relatie tussen Rusland en Polen? Licht je antwoord toe.

Vragen havo/vwo
1. Wat is er in Katyn in 1940 gebeurd?
2. Waarom gaven de Russen pas in 1990 toe dat de NKVD het had gedaan?
3. Zou de dood van Kaczynski invloed kunnen hebben op de relatie tussen Rusland en Polen? Licht je antwoord toe.
Bericht geplaatst in: artikel, feniks NU