BOTTEN VAN CARAVAGGIO GEVONDEN

Geplaatst op 17 juni 2010 door Redactie
Botten van Caravaggio gevonden
In Porto Ercole zouden overblijfselen van het lichaam van Caravaggio zijn gevonden. Gelooft u het?
David met het hoofd van Goliath, Caravaggio, 1610 (Galleria Borghese, Rome). Goliath zou een zelfportret van de schilder zijn.

PORTO ERCOLE, 16 juni 2010 - Wetenschappers denken dat ze overblijfselen van het lichaam van de Italiaanse schilder Caravaggio hebben gevonden. Botten die werden gevonden in crypten van het Italiaanse stadje Porto Ercole, waar Caravaggio in 1610 stierf, zijn geanalyseerd en vermoed wordt dat het om een deel van het skelet van de schilder gaat. De wetenschappers gaven toe dat ze het echter nooit honderd procent zeker kunnen weten.
Bij de analyse van de botten werd van DNA-materiaal gebruik gemaakt en bij slechts één set botten werden alle elementen gevonden die ze tot die van Caravaggio konden maken -leeftijd, periode waarin hij stierf, geslacht, lengte. Volgens de wetenschappers is er 85 procent kans dat ze het bij het juiste eind hebben. Waarschijnlijk overleed Caravaggio aan een zonnesteek -zo denken de onderzoekers-, maar was hij al verzwakt door syfilis en andere ziekten. Caravaggio leidde een losbandig leven met veel drank en prostituees. Anderen denken dat hij vermoord werd door een van de vele vijanden die hij gedurende zijn leven maakte.
Op 39-jarige leeftijd was Caravaggio een barokke meesterschilder en alom bekend. Hij was vermaard vanwege zijn indrukwekkend gebruik van licht, zijn ongewone perspectieven en het gebruik van gewone mensen in religieuze en mythologische scènes. Volgens velen was hij een revolutionaire kunstenaar die de geschiedenis van de moderne schilderkunst veranderde.
 
Bron: Trouw

Simon Schama over Caravaggio in de BBC-serie Power of Art:

 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje