IN HET SEPTEMBERNUMMER VAN GESCHIEDENIS MAGAZINE
Geplaatst op
31 augustus 2010
door
Redactie
Directeur Hunebedcentrum: ‘Hunebed Borger moet worden vrijgegeven voor onderzoek'.
Het grote hunebed van Borger (‘D27’) moet vrijgegeven worden voor bodemonderzoek.
Er bestaat momenteel in Nederland een te grote reserve tegen opgravingen en dit belemmert de voortgang van het archeologisch onderzoek. Dit stelt Hein Klompenmaker, directeur van het Hunebedcentrum in Borger, in het nieuwe nummer van Geschiedenis Magazine.
Er staan in Nederland 54 hunebedden: megalithische graven, opgericht tussen 3450 en 2950 v.Chr. Over wie ze bouwden, waarom en hoe is nog veel onbekend. Bodemonderzoek zou meer aan het licht kunnen brengen. Volgens archeologen staat opgraven echter gelijk aan vernietigen. De laatste keer dat er in Nederland de kelder van een hunebed werd opgegraven was in 1970 in het Drouwenerveld.
Verder in het septembernummer:
Volksverhalen
Nederland kent tal van volkverhalen zoals ‘Het vrouwtje van Stavoren of de Strooppot van Texel. Verondersteld wordt dat zij een regionale oorsprong hebben en iets openbaren over een oude volkscultuur. Recent onderzoek toont echter aan dat zij niet erg oud en ook niet erg Nederlands zijn.
Vechten voor het Vaticaan
Honderdvijftig jaar geleden verlieten zo'n vierduizend brave Nederlandse jongemannen huis en haard om als vrijwillige soldaten (‘zoeaven’) voor de paus te gaan vechten. Hun missie mislukte. Toch waren zij belangrijk, misschien minder voor Rome dan voor eigen land: eenmaal thuis droegen ze bij aan de verspreiding van het Rijke Roomse Leven.
‘India voor de helft democratie’
‘India is voor de helft een democratie.’ Dit stelt de Indiase historicus Ramachandra Guha in een interview met Geschiedenis Magazine. Onlangs verscheen van hem een kloek overzicht van de geschiedenis van India sinds de onafhankelijkheid in 1947.