STRIPBOEK NATIONAAL GESCHENK INDISCH HERINNERINGSCENTRUM AAN HET ONDERWIJS
Geplaatst op
10 september 2010
door
Redactie
Het stripboek De Terugkeer wordt aangeboden aan het voortgezet onderwijs. Onderwerp: de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië.
Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek presenteert op woensdag 22 september a.s. het educatieve stripboek De Terugkeer. De strip gaat over de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en de Indonesische onafhankelijkheid en wordt als Nationaal Geschenk 2010 aangeboden aan alle derde klassen in het voortgezet onderwijs.
Het Indisch Herinneringscentrum wil met de strip jongeren informeren over deze geschiedenis en de gevolgen daarvan voor onze samenleving. Door dit verhaal in de vorm van een strip te gieten kunnen zij op een luchtige en ongedwongen manier kennis nemen van de geschiedenis.
De educatieve versie van het stripboek, die als Nationaal Geschenk wordt verspreid, heeft een apart katern met bronnenmateriaal. Hierin worden belangrijke thema’s uit de strip toegelicht aan de hand van foto’s, kaartjes, dagboekfragmenten en interviews. Deze uitgave is geschikt voor jongeren van 14-16 jaar van het vmbo, havo en vwo.
De auteurs van de strip, scenarioschrijver Ruud van der Rol en tekenaar Eric Heuvel, hebben eerder internationale bekendheid verworven op het gebied van het educatieve, historische beeldverhaal met hun strips over de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog, De Ontdekking en De Zoektocht.
Naast de educatieve versie verschijnt er ook een boekhandelseditie van De Terugkeer. Deze bevat geen educatief katern en is vanaf oktober verkrijgbaar in de boekhandel (ca. € 17,95, Uitgeverij Luitingh).
Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek wil door samenwerking, voorlichting en educatie de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, de dekolonisatie van Nederlands-Indië en de gevolgen daarvan voor de Indische gemeenschap de aandacht geven die het verdient. Het is naast Kamp Westerbork, Kamp Vught en Kamp Amersfoort het vierde herinneringscentrum in Nederland waar de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht.