CANONGEBULDER!

Geplaatst op 1 januari 2011 door Redactie
In deze op aanvraag beschikbare lezing vertelt Reinard Maarleveld over de totstandkoming van de canon ("wat iedere Nederlander zou moeten weten van de geschiedenis"). Het blijkt dat elke eeuw een eigen canon  heeft en....hoe onzekerder de tijdgeest hoe luider het canongebulder.
Het accent ligt op beeld en geluid van de vaderlandse geschiedenis door de eeuwen heen. Dat beeld is dynamisch. Elke generatie schept zijn eigen geschiedenis. Hoewel de canon de actuele stand van zaken weergeeft gaat het ook hier weer om beeldvorming die het gevolg is van de zorgen van de eigen tijd.

De Patriotten gingen aan het eind van de achttiende eeuw op zoek naar de Ware Nederlander en kwamen uit bij de Bataafse Helden die het opnamen tegen de Romeinse Tiran. De mythe van de Gouden Eeuw werd de negentiende eeuwer (Jan Salie) voorgehouden als pepmiddel tegen de slapheid van de eigen tijd. De Verzuilling schiep helden (Lumey)  en schurken (Lumey). Katholieken, protestanten en socialisten schreven hun eigen geschiedenis. Op protestantse basisischolen was de geschiedenisles vooral heilsgeschiedenis waarin Willem Van Oranje, Abraham Kuyper en koningin Wilhelmina gewillige instrumenten waren in Gods hand. 

In deze lezing neem ik de actuele inhoud van de canon aan de hand van de vijftig vensters kort met u door. Tegelijkertijd wil ik aantonen dat we niet ontkomen aan het hierboven geschetste patroon: hoe onzekerder de tijdgeest hoe luider het canongebulder. 

Bericht geplaatst in: lezingen