HAERLEM.NU: HISTORISCH-GEOGRAFISCH-SOCIAAL NETWERK

Geplaatst op 28 september 2010 door Redactie
Haerlem.NU: historisch-geografisch-sociaal netwerk
Een stad wordt pas de jouwe als je haar geschiedenis kent.
Haerlem.nu is een site waarop verhalen en feiten over de geschiedenis van Haarlem met anderen gedeeld kunnen worden. Iedereen kan nu afbeeldingen, anekdotes en Wikipedia-artikelen op de kaart zetten. De straat waarop je loopt, het plein waar je kinderen spelen en de bioscoop waar je ‘s avonds een film ziet zijn doordrenkt van geschiedenis. Alles heeft een verhaal, en Haerlem.nu wil die verhalen ontsluiten. Of het nou een grote of een kleine geschiedenis betreft, laat het weten op Haerlem.nu en deel het met anderen.

Op Haerlem.nu kom je erachter dat het topje van de Mont Blanc in het Teylers Museum ligt, en dat Paul Simon op een druilerige Sinterklaas-koopavond in 1965 optrad voor zeventien mensen in club De Waag.

Hoe werkt het? De geografische kaart van Haarlem staat centraal. Gebruikers kunnen teksten, afbeeldingen en Wikipedia-artikelen toevoegen aan de kaart. Naast de algemene kaart is er ook een mogelijkheid om een thematische kaart aan te
maken. Zo is er al een kaart van Joods Haarlem en één met berichten uit het historische krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek. Of je nu uit een familie komt die al generaties lang in Haarlem woont of een nieuwe Haarlemmer bent die de verhuisdozen net staat uit te pakken - een stad wordt pas de jouwe als je haar geschiedenis kent.

Wat maakt Haerlem.nu tot een historisch geosociaal netwerk? Menno den Engelse van Bitman, een van de initiatiefnemers: “We maakten kaarten voor Google en wilden graag iets leuks voor onze eigen stad doen. De afzonderlijke onderdelen van deze kaart zijn niet nieuw. Het is de combinatie die het bijzonder maakt: informatie over gebeurtenissen, plekken of personen op de kaart tonen plús de publieksparticipatie plús de historische invalshoek plús de mogelijkheid een eigen kaart te maken en deze op je eigen site of blog te plaatsen. Deze vier onderdelen maken Haerlem.nu uniek. Het publiek brengt zelf het
verleden van Haarlem in kaart, zijn eigen verleden.” De makers zien het geosociale netwerk als een proeftuin voor technische applicaties en publieksparticipatie. “Er wordt continu aan gewerkt. We hebben net een laag met rijksmonumenten toegevoegd. Binnenkort komt er een app voor de iPhone, Google Streetview wordt toegevoegd, je kunt video’s aan een plek koppelen en zelf je data exporteren. En nog veel meer.”

Haerlem.nu
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje