NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

Geplaatst op 6 oktober 2010 door Redactie
Op zaterdag 23 oktober 2010 vindt in de Amsterdamse Stadsschouwburg de zevende Nacht van de Geschiedenis plaats.
De Nacht van de Geschiedenis wordt dit jaar voor het eerst door het Nationaal Historisch Museum in de Amsterdamse Stadsschouwburg georganiseerd. Kaarten
van € 15,- zijn vanaf vandaag te verkrijgen via de website. 
 

Programma
De Nacht van de Geschiedenis biedt een gevarieerd programma met debatten,muziek en fims. Jan Marijnissen opent de avond en gaat met Herman Pleij ingesprek over het Nederlandse land en water. Daarna houdt Russell Shorto, schrijver en journalist van New York Times Magazine en directeur van het John Adams institute, een lezing over populaire geschiedschrijving. Hans Goedkoop van Andere Tijden leidt een panel waarin onder meer Hans Aarsman en Huub Wijfjes bijzondere journaalitems uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid becommentariëren. Er zijn debatten en interviews met Pieter Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant en historici Maarten van Rossem met broer Vincent en zus Sis, Auke van der Woud, James Kennedy en Henk te Velde. Het hoogtepunt van de avond is de uitreiking van de eerste Libris Geschiedenis Prijs voor het beste historische boek van 2010 door Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en tevens juryvoorzitter.

Organisatie
De Nacht van de Geschiedenis startte in 2003 en de vorige zes edities werden georganiseerd door Anno. Vanaf 2010 behoort de Nacht van de Geschiedenis, evenals de Week van de Geschiedenis, tot de jaarlijkse programmering van het Nationaal Historisch Museum. De organisatie verloopt in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant, de NPS/Andere Tijden en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Week van de Geschiedenis
De Nacht van de Geschiedenis is de feestelijke afsluiting van de Week van deGeschiedenis. Van 16 tot en met 24 oktober 2010 organiseren ruim 600 musea,archieven en andere culturele instellingen speciale activiteiten rond het thema Land
en water. Tijdens de Week van de Geschiedenis vinden naast de Nacht in Amsterdam in heel Nederland lokale Nachten van de Geschiedenis plaats, onder meer in Nijmegen, Den Bosch, Groningen en Zeeland.
Website week van de geschiedenis
Bericht geplaatst in: artikel, agenda