KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VERWERFT PRACHTIGE STEDENATLAS

Geplaatst op 2 november 2010 door redactie
Koninklijke Bibliotheek verwerft prachtige stedenatlas
De Koninklijke Bibliotheek heeft een bijzondere stedenatlas uit de Gouden Eeuw verworven met ruim honderd kaarten van Nederlandse steden.
Weergave van Amsterdam in het stedenboek,
bron: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag


De Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland, heeft met de verwerving van deze stedenatlas iets bijzonders in huis: dit prachtige exemplaar van het stedenboek van Frederick de Wit toont ruim honderd ingekleurde kaarten van Nederlandse steden in de Gouden Eeuw, waaronder Utrecht, Den Haag, Zwolle, Den Briel en Groningen. Ook zijn er ingekleurde afbeeldingen van het Paleis op de Dam en de Burcht in Leiden in de zeventiende eeuw in te vinden. Omdat er maar enkele exemplaren behouden zijn gebleven, is het boek van groot kunst- en cultuurhistorisch belang. Het stedenboek van De Wit is nu in zijn geheel gedigitaliseerd en online in te zien via stedenboek.

Stedenboeken, met plattegronden en afbeeldingen van de belangrijkste Noord- en Zuid-Nederlandse steden waren populair in de zestiende en zeventiende eeuw. Frederick de Wit bouwde met zijn stedenboek voort op het werk van beroemde kaartenmakers als Bleau en Janssonius. Hij voegde hieraan nieuwe kaarten en afbeeldingen toe en paste soms bestaande kaarten aan. Het werk dat de Koninklijke Bibliotheek (KB) nu heeft verworven is een eerste editie van het Theatrum ichnographicum omnium urbium van Frederick de Wit. Wereldwijd zijn daar maar vier exemplaren van bekend. Wat het werk uniek maakt, zijn de bijzonder goed ingekleurde kaarten.

Cartografische KB-collectie

Deze prachteditie van De Wit vormt een mooie aanvulling op de cartografische collectie van de Koninklijke Bibliotheek, waarin onder andere het werk van Bleau en Mercator en eerdere werken van De Wit goed vertegenwoordigd zijn. Naast het stedenboek van De Wit brengt de KB ook vier zeventiende-eeuwse stadsgeschiedenissen online van Groningen, 's Hertogenbosch (twee versies) en Utrecht. In 1998 digitaliseerde de KB al de Atlas Van der Hagen, met prachtig gekleurde kaarten en prenten. Dit materiaal is te zien via het Geheugen van Nederland.Weergave van Gorkum in het stedenboek, bron: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Fondsenwerving


Het werk was lange tijd in het bezit van een Nederlandse familie. De familie benaderde dit voorjaar de KB, omdat ze het belangrijk vond dat het boek in een openbare collectie terecht zou komen. In de internationale vakliteratuur bleek dit ingekleurde exemplaar nog niet bekend. Het stedenboek is vervolgens verworven met de steun van de Mondriaan Stichting, het VSBfonds en de Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek.

KB, nationale bibliotheek van Nederland

De Koninklijke Bibliotheek (KB) is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De KB spant zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften en haar bijzondere collecties te digitaliseren.

Bericht geplaatst in: pas verschenen, nieuwtje