GESCHIEDENIS VAN AMERIKA IN 12-DELIGE TV-SERIE

Geplaatst op 7 november 2010 door Redactie
Geschiedenis van Amerika in 12-delige tv-serie
America, the story of Us (woordspeling!) geeft kijkers een filmische kijk op hoe Amerika is ontstaan.
Het bijzondere verhaal van de Amerikaanse 400-jarige geschiedenis, leidend van de eerste stappen op het Amerikaanse vasteland tot de moderne metropolen, van de Mississippi tot de eerste stappen op de maan, van het koloniale Jamestown tot de aanslagen van 11 september.
Het is, zeggen de makers,  "een reis vol drama, spanning, hartzeer en triomf. " Met de gedachten en opmerkingen van vele bekende Amerikanen, waaronder Meryl Streep, Michael Douglas, Colin Powell, Donald Trump en vele anderen.

Je moet wel bij een televisieaanbieder zitten die History(voorheen History Channel ™) aanbiedt...

Aflevering 1: Rebels
Van Jamestown tot Plymouth vechten de pioniers om te overleven. Tabak biedt kansen in het Zuiden, en in het Noorden bloeit de handel. De Amerikaanse mentaliteit ontstaat. Door spanningen, belastingen en verzet ontstaat oorlog, en de rebellen keren zich tegen hun koloniale meesters.
 
Aflevering 2: Revolution
De koloniën verklaren zich onafhankelijk en nemen het op tegen het Britse Rijk. Washingtons leger is bijna verslagen, maar nieuwe wapens en strijdtechnieken keren het tij. Dankzij de revolutie wordt een nieuwe natie geboren.
 
Aflevering 3: Westward
Pioniers trekken naar het uitgestrekte gebied ten westen van de bergen, maar dat is al bezet. Ze komen gevaar en ontberingen tegen op weg naar onschatbare rijkdom in de gouden heuvels van Californië. Langs de Mississippi luidt de stoomboot een nieuw tijdperk in.
 
Aflevering 4: Division
De handel en industrie bloeien in het hele land, nu een van de rijkste landen ter wereld. Het Eriekanaal zorgt voor grote risico’s en nog grotere winst. In het Zuiden draait het om katoen, maar de slavernij zorgt voor een groeiende verdeeldheid. Het geweld laait op en abolitionisten roepen om vrijheid. De verkiezing van Lincoln is een voorbode van oorlog.
 
Aflevering 5: Civil War
De Burgeroorlog woedt. De Minié-kogel zorgt voor gelijkheid op het slagveld. Het grote leger van de geconfedereerden kan niet op tegen de technologie van de Unie. Spoorwegen, toevoerlijnen en het telegram worden nieuwe wapens in een moderne oorlog. Shermans Mars betekent het einde voor het Zuiden.
 
Aflevering 6: Heartland
De transcontinentale spoorlijn verenigt het land en transformeert het Midwesten. Indiaanse beschavingen verdwijnen terwijl boeren zich overal vestigen. Vee vervangt de wilde bizon als heerser van de prairies, en de cowboy wordt het nieuwe Amerikaanse icoon. 
 
Aflevering 7: Cities
Amerikanen veroveren een nieuw gebied, de moderne stad, met Carnegie’s rijk van staal als fundament. Wolkenkrabbers en het Vrijheidsbeeld symboliseren de American Dream voor miljoenen immigranten. Het stadsleven zorgt voor nieuwe sociale problemen, tegen een achtergrond van prachtige skylines en ambitieuze innovaties.
 
Aflevering 8: Boom
Amerika vindt olie en een periode van grote bloei begint. Henry Ford brengt de auto naar het gewone volk, de natie gaat de weg op. Enorme technische projecten moderniseren het Westen. De drooglegging is bedoeld om criminaliteit te bestrijden, maar zorgt er juist voor dat de georganiseerde misdaad groeit in nieuwe steden.
 
Aflevering 9: Bust
De zeepbel knalt uit elkaar wanneer de crash van de aandelenmarkt de Grote Depressie inluidt. Het Midwesten wordt getroffen door stofstormen. Roosevelts New Deal betekent herstel, duizenden vinden werk door projecten als de Hoover Dam en Mount Rushmore. In Amerika ontstaat nieuwe hoop voor de toekomst, terwijl er problemen ontstaan in Europa.
 
Aflevering 10: WWII
Door de aanval op Pearl Harbor raakt Amerika betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.  De oorlogsinspanningen blazen de economie van de natie nieuw leven in. Amerikaanse innovaties versterken de geallieerden in Europa en de Pacific. Het ultieme staaltje technologie maakt een einde aan de oorlog, en een nieuwe wereldmacht treedt op de voorgrond.
 
Aflevering 11: Superpower
Amerika wordt een wereldmacht. Door de technologie groeien de economie en de bevolking. Amerikaanse pioniers veroveren nieuwe gebieden, van het straaltijdperk tot het ruimtetijdperk, en stuiten op een nieuwe bedreiging: het communisme.
 
Aflevering 12: Millennium
De Koude Oorlog is de eerste test voor de nieuwe supermacht. Het ongeluk met de Challenger en 9/11 zijn tragedies die een uitdaging vormen voor de natie. Van de tv tot de creditcard en de pc, de technologie lanceert Amerika naar de 21e eeuw.
 

AMERICA: THE STORY OF Us
Zondag vanaf 7 november – 20:00 – HISTORY™ HD
Zondag vanaf 14 november – 20:00 – HISTORY™
De zender is onder meer te ontvangen via het netwerk van UPC, Ziggo en Telenet.

Meer info: www.historychannel.nl
 
 
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, filmrecensie