DIT ZIJN WIJ

Geplaatst op 9 november 2010 door Redactie
Dit zijn wij
 Dit zijn wij is een standaardwerk over tradities van nu.
Niet klompen en tulpen zijn bepalend voor de Nederlandse identiteit anno 2010, maar Sinterklaas en Koninginnedag. Het is één van de opvallende uitkomsten van een grootscheepse enquête die door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur werd gehouden over de beleving van onze tradities.
 
Tradities vormen de culturele bagage die iedereen van huis meekrijgt. Het is de cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Als je onze gezamenlijke tradities kent, ken je de Nederlander. Dat was dan ook het grote belang van bovengenoemde enquête, waaruit een betrouwbare en representatieve top 100 van Nederlandse tradities is voortgekomen.
 
Deze top 100 heeft als leidraad gediend bij het onlangs verschenen standaardwerk Dit zijn wij waarin alle tradities uit de top 100 uitvoerig worden beschreven. Auteur Ineke Strouken is al meer dan twintig jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en wordt algemeen beschouwd als één van de grootste autoriteiten op het gebied van tradities en immaterieel erfgoed in Nederland.
 
Strouken combineert  een gedegen achtergrondkennis met de gave de onderwerpen op een toegankelijke manier uit de doeken te doen. In het boek volstaat ze niet met louter beschrijvingen, maar gaat zij op zoek naar de historische achtergronden van onze tradities. Waarom eten we beschuit met muisjes bij een geboorte, hoe komt het dat de meeste Nederlanders ontbijten met een boterham met kaas en waarom is er altijd maar één koekje bij de koffie? Of wat is luilak voor feest en sinds wanneer zetten wij een kerstboom in huis met Kerstmis? Ze laat zien dat tradities springlevend zijn en dat het gaat om de tradities van nu. Hetgeen ook duidelijk wordt aan de hand van de tradities die door nieuwe Nederlanders aan ons cultuurpatroon zijn toegevoegd.
 
 
Dit Zijn Wij
Ineke Strouken
ISBN 978 90 79399 19 2
€ 22,50
288 pagina’s geheel in kleur
Pharos uitgevers/Nederlands Centrum voor Volkscultuur
 
 
 
 
  
 
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen