HET ONDERGOED VAN DE KEIZER

Geplaatst op 6 december 2010 door Redactie
Het ondergoed van de Keizer
Recordbedrag voor de oude kleren van de keizer.
Keizer Napoleon  stond niet vaak voor schut; deze keizer had wel degelijk kleren! Anno 2010 levert een paar zijden kousen op een veiling meer dan 30.000 euro op.

Op een veiling in Frankrijk heeft het 'ondergoed' (in feite een paar zijden kousen) van Napoleon ruim 31.000 euro opgeleverd. Een manuscript van zijn memoires, met handgeschreven aantekeningen van Napoleon, leverde maar liefst 125.000 euro op. Napoleon dicteerde déze memoires op Sint Helena aan zijn secretaris De Las Casas, tussen 1815, het jaar van zijn verbanning, en 1821, het jaar van zijn overlijden. Na zijn overlijden schreven meerdere leden van zijn hofhouding ook hun memoires.

De persoonlijke memoires van Napoleon zijn voor een historicus uitermate interessant, maar moeten met grote voorzichtigheid behandeld en gebruikt worden. Tijdens het dicteren vroeg Napoleon zich voortdurend af  "Wat zal de geschiedenis zeggen? Wat zal het nageslacht denken?". Dit waren voor hem essentiële vragen. Napoleon geloofde dat 'onsterfelijkheid' afhankelijk was van de mening van de geschiedenis en het nageslacht. Het is dan ook goed voor te stellen dat hij probeerde met behulp van zijn memoires deze meningen te beinvloeden. Uiteraard besefte hij heel goed dat historici zijn gekleurde memoires zouden raadplegen. Daarom herlas en corrigeerde hij de dagelijks geschreven teksten van De Las Casas. Maar in bepaalde passages klopt de volgorde van gebeurtenissen niet, in andere worden feiten verdraaid en verkeerde vooronderstellingen gedaan. Juist omdat Napoleon alles herlas, corrigeerde en van aantekeningen voorzag, moeten we wel aannemen dat deze fouten bewust aangebracht zijn. Het doel van deze aanpassingen was het onsterfelijk maken van zijn naam. Dat doel is ongetwijfeld bereikt en uitgerekend die handgeschreven aanpassingen maken het manuscript anno 2010 zo duur. Voor een historicus doen de aanvullingen juist afbreuk aan de waarde van het manuscript.
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, nieuwtje, column