OP WALVISJACHT

Geplaatst op 7 december 2010 door redactie
Op walvisjacht
Walvisjacht was een hachelijke onderneming: in ieder geval voor de walvissen, maar dikwijls ook voor de bemanning van de schepen.
Afbeelding uit "The Whaleman's Adventures" van W. Scoresby, 1850.

Fedde Jansz Visser was 20 toen hij voor het eerst naar Spitsbergen afreisde om op walvissen te jagen. Hij was nog maar net stuurman en bereidde zich op voor op deze tocht door gegevens over de baaien van Spitsbergen uit de atlas van Johannes van Keulen over te schrijven in een memoriaal. Gewapend met deze kennis voer hij uit met het schip Weltevreede, waarop Cornelis de Leeuw uit Den Helder commandeur was. De walvis was door de jacht al behoorlijk schuw geworden en verdween in het pakijs zodra een walvisvaarder in de buurt kwam. De schepen zeilden daarom steeds verder het ijs in. Soms té ver, waardoor een schip door het ijs werd gekraakt. In 1777 vergingen op deze manier 14 schepen en kwamen honderden opvarenden om.

In konvooi met zo’n 200 andere schepen voer Fedde Visser vier jaar achtereen naar het noorden. Tijdens deze gevaarlijke tochten hield hij steeds een journaal bij, waarin hij boeiende verhalen optekende over het ijs, de weersomstandigheden, walvissen, schepen en mensen. Drie van deze scheepsjournalen bleven bewaard en kwamen uiteindelijk terecht in museum In ’t Houten Huis in De Rijp. Op walvisjacht naar spitsbergen – Een hachelijke onderneming in de Noordelijke IJszee (1774 – 1778) is een authentieke weergave van deze journalen én Vissers memoriaal. Een uitgebreide inleiding van Louwrens Hacquebord plaatst de documenten in de context van het 18de-eeuwse walvisvaartbedrijf.
 
Inspirerende recensie lezen? Kijk op NRC Boeken.

Op walvisjacht naar Spitsbergen - Een hachelijke onderneming in de Noordelijke IJszee [1774–1778]

Bezorgd en ingeleid door Louwrens Hacquebord (1947), hoogleraar Arctische en Antarctische studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is directeur van het Arctisch Centrum en doet als fysisch geograaf en archeoloog al meer dan 30 jaar onderzoek naar de ontdekkings- en exploitatiegeschiedenis van de beide poolgebieden.

ISBN: 9789057306938
Uitgever: Walburg Pers, gebonden, 160 pagina's
Prijs: € 29,50
Bericht geplaatst in: pas verschenen, boekrecensie