VERHALEN VAN ITALIANEN

Geplaatst op 14 december 2010 door redactie
Verhalen van Italianen
Vijftig jaar geleden kwamen de eerste Italiaanse gastarbeiders naar Nederland. Het Nationaal Archief is nu op zoek naar hun verhalen.
Italiaanse gastarbeiders in Twentse textielindustrie, 1964.
Foto: Louis van Paridon, collectie NA/Spaarnestad Photo.


Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Nederland en Italië een wervingsverdrag ondertekenden, waardoor het voor vele Italiaanse arbeidsmigranten mogelijk werd in ons land aan de slag te gaan. Zij waren de eerste Europeanen die hebben bijgedragen aan een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. Op donderdag 2 december hebben Stichting Culturissima en het Nationaal Archief het startsein gegeven van het project 1001 Italianen door het officieel openstellen van het thema 50 jaar Italiaanse gastarbeiders van Het Verhalenarchief.

1001 Italianen

1001 Italianen is een meerjarig project met als doel het opsporen, ontsluiten en breed toegankelijk maken van de geschiedenis van de Italianen in Nederland de afgelopen 50 jaar. De Italianen waren de eerste Europese arbeidsmigranten, daarna kwamen Spanjaarden, Portugezen, Turken, Grieken, Marokkanen en Joegoslaviër. Het project 1001 Italianen start met het verzamelen van verhalen voor Het Verhalenarchief. Op 19 april 2011 opent het Nationaal Archief in de openbare hal een presentatie met foto’s. Daarnaast is er een webspecial en volgen een documentaire en een lezingen-/debattenreeks.

Het Verhalenarchief, 50 jaar Italiaanse gastarbeiders

Het Verhalenarchief van het Nationaal Archief verzamelt in het kader van het thema 50 jaar Italiaanse gastarbeiders persoonlijke verhalen van en over Italiaanse gastarbeiders uit de jaren vijftig en zestig: familiegeschiedenissen, vrolijke, droevige, alledaagse en soms wonderlijke lotgevallen.

1001 Italianen
Het verhalenarchief
Vijf eeuwen migratie


Bericht geplaatst in: nieuwtje