HET MIDDEN-OOSTEN INSPIREERT!

Geplaatst op 23 februari 2011 door redactie
Het Midden-Oosten inspireert!
Met een speciale Museumles biedt het Rijksmuseum van Oudheden een andere kijk op het Midden-Oosten dan de actuele nieuwsberichten over onrust en geweld op TV, internet en in de krant.
Kinderen werken in het theehuis aan een opdracht, foto: RMO.

Het Rijksmuseum van Oudheden biedt een nieuw bovenbouw-programma over het Midden-Oosten. De rijke cultuurgeschiedenis dient hierbij als inspiratie voor een eigen krant. 


Het Rijksmuseum van Oudheden biedt bij de nieuwe kindertentoonstelling ‘Nieuws uit het Midden-Oosten’ een Museumles, speciaal voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. De museumles is een twee-uur durende ontdekkingstocht waarbij leerlingen onder andere een archeologische opgraving, een drukbezocht theehuis en een school in het Midden-Oosten bezoeken. Al kijkend, speurend en spelend maken ze kennis met de rijke cultuurgeschiedenis van deze regio. Zo krijgen ze een heel ander beeld van het Midden-Oosten dan ze kennen uit de actuele nieuwsberichten over onrust en geweld op TV, internet en in de krant. De leerlingen sluiten de tentoonstelling af door als een echte verslaggever een eigen krant te maken over het Midden-Oosten zoals ze dat in de tentoonstelling hebben leren kennen. De Museumles is te boeken tot en met zomer 2012.

Tijdens de Museumles gaan de leerlingen na een plenaire introductie door een museumdocent in groepjes aan de slag met een opdrachtenboekje. In het decor van levensgrote foto’s van landschappen, gebouwen en straten uit het Midden-Oosten wandelen ze over de markt in Turkije, nemen ze een kijkje in een theehuis in Irak en een moskee in Afghanistan. Ook bezoeken ze een klaslokaal in Israël en Palestina en belanden ze op een opgraving in Egypte. De leerlingen bestuderen duizenden jaren oude voorwerpen zoals een kleitablet uit Irak, mét envelop, en het beeldje van een oud-Egyptische schrijver. Filmpjes, spelletjes en opdrachten maken de leerlingen verder bekend met het Midden-Oosten en de culturen die er al duizenden jaren geleden leefden. Alle nieuwe indrukken en bevindingen kunnen ze tenslotte gebruiken voor de eindopdracht: het schrijven van hun eigen krant over het Midden-Oosten, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwsbericht, reisverslag, interview, horoscoop of weerbericht.

Het programma van deze Museumles sluit aan bij de kerndoelen ‘Mens en samenleving’, ‘Ruimte en tijd’ binnen het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’. De kosten zijn € 75 per groep van maximaal 35 leerlingen. Voor leerkrachten is een docentenhandleiding beschikbaar. Meer informatie en een online boekingsformulier staan op www.rmo.nl/basisonderwijs.

De tentoonstelling ‘Nieuws uit het Midden Oosten’ is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Prins Claus Fonds, de Mondriaan Stichting en de Nationale Unesco Commissie.
Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda