OMGAAN MET EXAMENSTRESS

Geplaatst op 24 februari 2011 door Redactie
Omgaan met examenstress
De eindexamens geschiedenis in het voortgezet onderwijs staan voor de deur. Hoe kunnen leerlingen de stress de baas blijven? Deskundige Sandra Van Diependaal geeft advies.
Geschiedenis.nl: Wie is Sandra Van Diependaal?

Ik ben een 40 jarige alleenstaande moeder van 2 pubers. Melissa van 16 jaar en Menno van 14 jaar.
Sinds 2010 ben ik afgestudeerd aan de Yoga Academie Nederland en ik geef inmiddels ruim 4 jaar yogales aan volwassenen en tieners. Toen ik zelf zo'n 10 jaar geleden overspannen raakte, begon ik met yoga. Sindsdien is yoga een belangrijk deel van mijn leven en ik vind het heerlijk om dit aan andere mensen over te kunnen brengen.

Geschiedenis.nl: Wat gebeurt er met je wanneer je last hebt van stress?

Als je last hebt van stress, wil dat zeggen dat je teveel prikkels binnen krijgt. Je kunt dat merken aan je adem, je gaat dan sneller en hoger ademen. Hierdoor kun je dan weer hyperventilatie krijgen. Dit hoef je niet perse aan je ademhaling te merken, het kan ook zijn dat je tintelingen in je gezicht krijgt of dat je je niet meer kunt consentreren. Ook kan het gebeuren dat je het heel benauwd krijgt, waardoor je misschien een raam open zet. Dan krijg je nog meer zuurstof binnen en dat is juist niet de bedoeling.
Het kan ook zijn dat je door stress je spieren onnodig aanspant. Bijvoorbeeld je schouders optrekken, terwijl dat helemaal niet nodig is.
 
Geschiedenis.nl:Is stress iets abnormaals? Moet je ermee naar de dokter?

Stress is iets volkomen normaals en ieder mens heeft ook in zekere mate stress nodig. Dit zorgt namelijk voor de vecht- vluchtreactie. In geval van nood, moet je snel kunnen reageren. Je hoeft dus niet meteen met stress naar de dokter. Alleen als de stress te lang aanhoudt, is het goed om een dokter of psycholoog te bezoeken. Vaak wordt dan rust voorgeschreven of ontspanningsoefeningen zoals yoga.
 
Geschiedenis.nl: Hoe kunnen leerlingen in de voorbereidingen voor het examen stress reduceren?

In de voorbereidingen kun je stress reduceren door ruim van tevoren te beginnen met leren. Zorg ook dat je niet te lang achter elkaar leert, dan neem je de stof niet meer op. Ga ook niet tot laat door met leren, doe eerst nog iets ontspannends voordat je gaat slapen. Door te zorgen dat je de stof goed beheerst, hoef je je ook niet druk te maken of je het wel haalt. En meer dan je best kun je niet doen natuurlijk.
 
Geschiedenis.nl: Wat kunnen leerlingen tijdens een examen nog doen wanneer er heel veel stress is?

Wanneer je tijdens het examen last hebt van stress, is het goed om je adem laag te houden. Zet je buik uit als je inademt en laat je buik terugveren met de uitademing. Ontspan je gezicht en schouders en voel je voeten op de grond. Je aandacht even helemaal op je lichaam richten, zorgt ervoor dat het rustig wordt in je hoofd.
 
Geschiedenis.nl: Kun je ook medicatie nemen of drankjes (zoals RedBull, cola of koffie) om aan stress te ontsnappen?

Medicatie wordt alleen voorgeschreven als de stress te lang aanhoudt en je er niet meer door kunt functioneren. Energiedrankjes en dergelijke, zorgen juist niet voor ontspanning! Je krijgt er even meer energie door, maar de dip erna is alleen maar groter. Dan kun je beter een kopje ontspanningsthee nemen.
 
Geschiedenis.nl: Waar vind je op goede tips of oefeningen om te leren omgaan met stress?

Op internet kun je veel ontspanningsoefeningen vinden. Als je even googled, komen er verschillende sites, waar je zeker iets aan kunt hebben. Of ga op yoga! Ik merk in mijn tienergroep dat de kinderen er, juist in de proefwerkweken, erg veel aan hebben!
Bericht geplaatst in: artikel, feniks Informatiebrief