DEFENSIE EN DE DOMSTAD.

Geplaatst op 25 februari 2011 door Redactie
Defensie en de Domstad.

Een nieuwe uitgave van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Kromhout Kazerne (KHK) van de Koninklijke Landmacht eind 2010 in Utrecht heeft het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) een nieuwe publicatie uitgegeven over het rijke militaire verleden van de domstad.

Het boek behandelt in een mooi overzicht verschillende perioden uit de militaire geschiedenis van Utrecht. Hoofdstukken als ‘Van Romeinen tot Republiek’ en ‘Utrecht in de Staatse en de Bataafs-Franse Tijd’ geven een gedegen en bijzonder beeld van de Utrechtse militaire geschiedenis.

Ook de negentiende eeuw en de voor Utrecht belangrijke periode na 1815 wordt beschreven. Verder wordt de periode 1940-1989 uitgebreid behandeld. Het gedeelte uit het laatste hoofdstuk met de titel ‘Utrecht onder Duits bewind’ is bijzonder leerzaam. Utrecht wordt als vestigingsstad voor Duitse eenheden in de Tweede Wereldoorlog nader omschreven. Utrecht was niet alleen de plaats waar het hoofdkantoor van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) gevestigd was, maar het was bijvoorbeeld ook de plaats waar de Festungspioniers-staf en de staf van de Generalkommando waren gevestigd.



Het laatste hoofdstuk, ‘Afbouwen en opnieuw beginnen’, geeft ten slotte een beeld van Utrecht na het einde van de Koude Oorlog en de enorme reorganisaties binnen de krijgsmacht en de gevolgen voor de militaire functie van de Domstad. Verder handelt dit laatste hoofdstuk over de bouw van de nieuwe Kromhout Kazerne. Zowel feestelijke momenten bij de bouw van het complex als uitleg bij de constructie passeren de revue.

Het boek is rijkelijk voorzien van afbeeldingen wat mede met de vaart waarmee het boek is geschreven zorgt voor een toegankelijk boek over de militaire geschiedenis van Utrecht en de bouw van de Kromhout Kazerne. Een aanrader!



Defensie en de Domstad. Utrecht en zijn militaire verleden. – Joep van Hoof (NIMH)
Uitgeverij Matrijs
ISBN: 978 90 5345 421 3
Druk: 2010
176 pagina’s
Prijs: 19,95 euro

Bericht geplaatst in: boekrecensie