HERDENKING MOLUKKERS 60 JAAR IN NL

Geplaatst op 18 maart 2011 door Redactie
Herdenking Molukkers 60 jaar in NL
Maandag 21 maart is het precies 60 jaar geleden dat de eerste gerepatrieerde Molukse KNIL-soldaten in Nederland aankwamen.
Op 21 maart 1951 arriveerde het schip de Kota Intern in de Schiehaven van Rotterdam. Aan boord waren 1000 Molukkers, soldaten en hun gezinnen.

Hiermee begon een nieuwe en bijzonder emotionele fase in de naoorlogse geschiedenis. Tussen maart en juni 1951 zijn in totaal 12.500 Molukkers per schip in Amsterdam en Rotterdam aangekomen. Direct na aankomst in Rotterdam werden ze allemaal naar Kamp Amersfoort vervoerd, waar een medische controle plaatsvond. Bovendien werden de militairen daar uit het leger ontslagen, dus gedemobiliseerd. Dit was een ernstig oneervolle ervaring, waardoor werk en toekomstperspectief hun totaal werd ontnomen. Vervolgens kwamen de ex-soldaten met hun gezinnen terecht in woonoorden die verspreid waren over het hele land. Het idee was destijds dat de Molukkers slechts tijdelijk naar Nederland zouden verblijven.

Dat dit anders is gelopen wordt maandag 21 maart herdacht. Eerst in Rotterdam, waar de aankomst in de Schiehaven overgedaan en herbeleefd wordt. Vervolgens gaan de genodigden, net als in 1960, per bus naar Amersfoort. In het Nationaal Monument Kamp Amersfoort wordt het programma vervolgd met onder andere interviews met oud KNIL-soldaten, muziek en met de presentatie van het boek Molukkers in Beeld. Dit boek is geschreven door historicus Wim Manuhutu en Victor Joseph.

De start van het herdenkingsjaar 60 jaar Molukkers in Nederland krijgt ook aandacht in het radioprogramma OVT, dat word uitgezonden op zondag 20 maart, tussen 10.00 en 12.00 uur op Radio 1. Te gast is dan Tjalie Septenno, een van de passagiers van het eerste schip met Molukkers dat 60 jaar geleden arriveerde. OVT is daarna ook online terug te luisteren via geschiedenis24.

Op de website van Kamp Amersfoort vindt u meer informatie over de historische busreis, de herdenking en overige activiteiten, waar u van harte welkom bent om deze bij te wonen.

Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje