ZWARTE SOLDATEN: NEDERLANDERS IN DE WAFFEN-SS

Geplaatst op 18 april 2011 door Redactie
Zwarte Soldaten: Nederlanders in de Waffen-SS
Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS, bleven na de afloop van de oorlog zoveel mogelijk uit de openbaarheid.
Ze werden onmiskenbaar als ‘fout’ bestempeld. Toch waren er zo’n 23.000 mannen die zich vrijwillig hebben aangemeld, om o.a. te vechten aan het oostfront.

Regisseur Joost Seelen heeft voor zijn documentaire 6 van deze mannen bereid gevonden om over hun keuzes en ervaringen te praten. Het zijn mannen die vol overtuiging zich hebben ingezet bij de Waffen-SS. Sommigen van hen staan nog steeds achter de antisemitische opvattingen van het nationaalsocialisme. Anderen worstelen zoveel jaar na dato nog steeds met hun toen-gemaakte keuzes. De confronterende interviews worden afgewisseld met historisch materiaal. Zo ontstaat een ontluisterend  historisch portret van een groep mannen die vertellen alsof de gebeurtenissen van meer dan 65 jaar geleden hen nog steeds op de hielen zitten.

Bij deze documentaire is een website gemaakt, die op thematische wijze achtergrondinformatie verstrekt. Zo kun je meer te weten komen over nationaalsocialistische organisaties in Nederland en de ervaringen van Nederlandse SS-ers aan het oostfront. De site biedt een uitgebreide historische context voor de documentaire.

De documentaire wordt door NCRV Dokument op 2 mei om 22.50 uur uitgezonden op Nederland 2.

Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, nieuwtje