STUDIEDAG NEDERLANDSE GESCHIEDENIS

Geplaatst op 25 mei 2011 door redactie
Studiedag Nederlandse geschiedenis
De Vrije Academie organiseert een studiedag Nederlandse geschiedenis, speciaal om kennis over de canon op te frissen.

In 1996 legde het Historisch Nieuwsblad de leden van de Tweede Kamer een eenvoudig historisch proefwerk voor. Het gemiddelde resultaat was een dikke onvoldoende. De opschudding die dat veroorzaakte, heeft geleid tot een nieuwe opzet van het geschiedenisonderwijs, tot het vormen van de historische canon. 15 Jaar later brengen wij u in één studiedag een overzicht van de Nederlandse Geschiedenis. Daarna weet u precies welke historische figuren en gebeurtenissen u moet kennen en waarom.

 
Is uw historische kennis een beetje weggezakt en zou u de boel weer even willen opfrissen? Of heeft u nog veel kennis paraat en wilt u nog eens geprikkeld worden? Laat u meevoeren door de Nederlandse geschiedenis en stel uzelf de vraag waarom hetgeen u vroeger heeft geleerd, door anderen is bestempeld als de Nederlandse geschiedenis. Wie bepaalt eigenlijk wat de Nederlandse geschiedenis is en waarom? Wij maken de stand van zaken nog eens voor u op.
 
Tijdens deze studiedag bespreken we waar de historische canon vandaan komt, en welke politieke en didactische beslissingen eraan ten grondslag liggen. Daarna behandelen we de canon uitgebreid: welke personen en jaartallen zou u moeten kennen en waarom. Tenslotte bekijken we wat de Nederlandse geschiedenis eigenlijk typisch Nederlands maakt. Dat doen we door onze geschiedenis met die van andere landen te vergelijken. Zo stellen we vast in hoeverre de Nederlandse identiteit besloten ligt in de canon van de Nederlandse geschiedenis.
 
Prijs: € 55,00 (inclusief BTW, exclusief lunch & entree museum, korting op entree met Museumkaart).

Locaties en data:

Amsterdam, Bijbels Museum, Herengracht 366-368, op zaterdag 9 juli van 10:30 tot 16:15 uur.

Utrecht, Kargadoor, Oudegracht 36, op zondag 17 juli van 10:30 tot 16:15 uur.

U kunt zich inschrijven via de website van de Vrije Academie.

Meer lezen over de canon? Lees het artikel over de hoofdlijnen in de canon.






Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda