CHECKPOINT GESCHIEDENIS: KOM MEE NAAR BUITEN ALLEMAAL!

Geplaatst op 7 juni 2011 door Redactie
Checkpoint Geschiedenis: Kom Mee Naar Buiten Allemaal!
Op 22 juni aanstaande, vlak voor het uitbreken van de vakantie, maakt Checkpoint Geschiedenis de balans op van honderd jaar vrijetijdsbesteding onder het zomerse motto Kom Mee Naar Buiten Allemaal!

Kom woensdag 22 juni 2011 om 20.00 naar Arminius (zie gegevens hieronder)!

Rond 1900 was vrije tijd voorbehouden aan de elite. Gedurende de twintigste eeuw nam de welvaart toe en ontstond voor brede lagen van de bevolking de mogelijkheid iets anders te doen dan werken. Gezinnen trokken erop uit. Het buitenland werd bereikbaar. Sport en spel werden onderdelen van het maatschappelijk leven. Zaterdagavond werd de uitgaansavond. Aan de hand van drie presentaties, ruim voorzien van beeld en geluid, reizen we terug in de tijd.

De Wijde Blik. De Nederlander op vakantie.
Wat in de jaren dertig begon met een dagje naar de bollen of het strand groeide in de jaren tachtig uit tot massatoerisme met bestemmingen over de hele wereld. Een “all inclusive” naar Turkije is nu een doorsnee-vakantie. Wie nog geen stedentripje New York heeft gedaan hoort er niet meer bij. Klaas Kornaat is uw gids door het toeristisch landschap van de twintigste eeuw.
 
Affiche rechts: Ontwerp Jan Wijga, 1949, Collectie Reclamearsenaal

Door Edel Spel Tot Ontwikkeling

Sport en spel stonden rond 1900 in het teken van de idealen van een maatschappelijke elite. Met de samenleving veranderde de sport. De opkomst van de massamedia en de stijgende welvaart zorgden voor een commerciële omslag. Sport werd een miljardenindustrie. Maar ideële doelstellingen gaan nooit verloren. De overheid ziet in sport en spel een bindmiddel voor een samenleving onder spanning. Een fartlek door de Nederlandse sportgeschiedenis met Reinard Maarleveld.

Saturday night!
De zaterdagavond is de best bezongen avond uit de popmuziek. Muziekhistoricus Peter de Koning brengt de geschiedenis van dé uitgaansavond tot leven met beeld, maar vooral geluid. Meezingen mag!

De Grote Vakantie Quiz
In deze quiz voor alle gezindten onderzoeken we of we u goed hebt opgelet. Zoals altijd zijn er fraaie prijzen te winnen. Uw “all inclusive” polsbandje ligt klaar.


Deze Checkpoint Geschiedenis wordt vanaf 21.30 uur ontspannen afgesloten met een borrel.

De sprekers
Klaas Kornaat (1957) is historicus, publicist en hartstochtelijk verzamelaar van politiek en maatschappelijk oud papier. Oud-voetballer en nog steeds lastig te kloppen bij een partijtje tennis.

Reinard Maarleveld (1956) is historicus, eigenaar van geschiedenis.nl, leraar geschiedenis en recreatief duursporter (marathon en triatlon). Op weg naar Almere 2011.

Peter de Koning (1977) is historicus, presentator, journalist en medewerker van Muziekweb, de site van de Centrale Discotheek Rotterdam. Zijn specialisme is de geschiedenis van pop- en wereldmuziek. Erkend uitgaanstype.

Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Studium Generale EUR, Gemeentearchief Rotterdam en Museum Rotterdam.

Woensdag 22 juni 2011 | 20:00 uur | entree € 5, reservering via www.arminius.nu
Arminius | Museumpark 3 | 3015 CB Rotterdam | 010 436 38 00  | reinard@geschiedenis.nl voor meer info
 

Bericht geplaatst in: artikel, agenda, lezingen