400 JAAR NIEUWS OP PAPIER

Geplaatst op 12 juli 2011 door redactie
400 jaar nieuws op papier
Tentoonstelling Kranten in het Rotterdamse Schielandshuis brengt 400 jaar nieuws via de krant in beeld.

De krant houdt ons alweer zo'n 400 jaar op de hoogte van het laatste nieuws. Een samenleving zonder deze berichtgeving is ondenkbaar. De expositie 'Kranten, 400 jaar nieuws op papier' toont bijzondere voorbeelden van de papieren krant uit haar lange bestaan. De Atlas Van Stolk laat in 'Kranten' een overzicht van de geschiedenis van de krant zien.


Data: van 8 juli tot en met 2 oktober 2011
Locatie: Atlas van Stolk in het Schielandshuis te Rotterdam.

De krant in de Republiek
Vanaf het begin van de zeventiende eeuw maakt de pers in de Republiek een bloeiperiode door. Bijna iedere stad in het land krijgt een eigen krant, zoals de Amsterdamsche -, Rotterdamsche -, Leeuwarder – en Haarlemse Courant. De laatste twee kranten bestaan zelfs nog steeds.

Tabloid
Steeds meer kranten stappen tegenwoordig over op het tabloidformaat. Dit formaat bestaat echter al veel langer. In de Franse tijd had de heffing van een zware belasting op krantenpapier invloed op de grootte. Het was dus voordeliger om kranten op tabloidformaat te produceren. Pas met de afschaffing in 1869 van dit dagbladzegel werd het formaat weer groter tot het bekende broadsheet-formaat.

De illegale Pers
De Duitse bezetting in 1940 maakt een abrupt einde aan de bloei van de krant. Ondanks de censuur blijft de Nederlandse bevolking dankzij de illegale pers op de hoogte van het nieuws. Belangrijke bladen zijn Trouw en Het Parool. Verder verschijnen er ook kleinere bladen zoals De Vliegende Hollander en De Wervelwind, die door de Royal Air Force boven Nederlands grondgebied worden gedropt. In de bladen wordt opgeroepen het nieuws te lezen en dan weer snel door te geven. In de expositie is van al deze bladen een exemplaar terug te zien.

Verdwenen kranten
Het Vrije Volk was ooit de grootste krant van Nederland. De krant verschijnt voor het eerst in 1900 als Het Volk. Bekende tekenaars als Albert Hahn werken voor het socialistische dagblad. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de krant voortgezet onder de titel Het Vrije Volk. Met het teruglopen van het aantal abonnementen wordt Het Vrije Volk in 1970 een regionale krant. In 1991 gaat het op in het Rotterdams Dagblad, dat vanaf 2005 als Algemeen Dagblad verschijnt. Van het Rotterdams Dagblad is het laatste exemplaar van 31 augustus 2005 in de tentoonstelling te zien. Net als voorbeelden van andere verdwenen kranten, zoals Het Rotterdams Parool, De Waarheid en De Maasbode.

Atlas Van Stolk
De Atlas Van Stolk laat in Kranten, 400 jaar nieuws op papier de geschiedenis van de papieren kranten door de eeuwen heen zien. Van een vroege uitgave van het Algemeen Handelsblad uit 1830, een illegale krant uit de Tweede Wereldoorlog tot een editie van Het Vrije Volk. Twee keer per jaar wordt door middel van een tentoonstelling een deel van de collectie getoond. Van 8 juli t/m 2 oktober 2011 laat de Atlas Van Stolk in het Schielandshuis de geschiedenis van de krant zien.

Atlas Van Stolk in het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam, 010 - 217 67 67, www.atlasvanstolk.nl.
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur.
Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda