GADGETS EN GAMES VAN TOEN EN NU IN TEYLERS

Geplaatst op 28 juni 2011 door redactie
Gadgets en games van toen en nu in Teylers
Tot en met 11 september te zien in het Teylers Museum in Haarlem: Gadgets & games van toen en nu.
Wie herinnert zich niet Pong, een van de eerste computergames, waarin een vierkantje van een paar pixels met twee batjes moest worden tegengehouden? Of de gevoelens van euforie bij een nieuwe brommer, of je eerste mobiele telefoon? Hoewel de eerste versies van deze apparaten nu hopeloos ouderwets lijken, kan iedereen zich de sensatie die al deze gadgets en games opwekten nog goed herinneren. Zo gretig als we er toen naar verlangden, zo vertederd en meewarig kijken we er nu op terug.

In de zomertentoonstelling Gadgets & games van toen en nu laat Teylers Museum tal van gebruiksvoorwerpen herleven. Naast de eerste games, stoere brommers, aandoenlijke Messerschmitt-autootjes en andere apparaten van toen, toont het museum ook de hebbedingen van deze tijd. De zomerexpositie voor de hele familie brengt (groot)ouders terug naar hun jonge jaren en laat kinderen de wonderlijke wereld ontdekken van cassettebandjes, Viewmasters, Pong, typemachines en nog veel meer.

Evolutie in techniek
De tentoonstelling inventariseert generaties van in onbruik geraakte gebruiksvoorwerpen en technische hebbedingen. De snelle evolutie van deze apparaten en de ontwikkeling in consumentenbehoeftes worden geïllustreerd met stambomen van producten en reclamecampagnes van vroeger. De basis van veel van deze technische snufjes is terug te vinden in de wetenschappelijke collectie van Teylers Museum, waarin veel prototypes voorkomen. Al in de 18de eeuw verbonden eminente natuurkundigen hun naam aan het museum en werden de mooiste en nieuwste instrumenten aangekocht voor demonstraties en onderzoek.

Zien, horen en doen
De nostalgische sfeer van de tentoonstelling wordt versterkt door een reeks van verdwenen geluiden en handelingen. Zoals het mooie ratelen van een bakelieten telefoonschijf, het ‘dengdengdeng' van de Messerschmitt, het gefrunnik met een Meccanosteeksleuteltje, het wapperen met een Polaroidfoto en het aantrappen van een Puch. Op diverse plekken worden bezoekers uitgenodigd om de apparaten zelf tot leven te wekken. Elke zondag kunnen bezoekers bovendien plaatsnemen in de Heinkel dwergauto en wordt er een foto gemaakt. 

App
De 11-jarige Puck Meerburg maakte voor de tentoonstelling speciaal een app. Dit leuke spel is gratis te downloaden in de app store. Kijk voor alle workshops en lezingen in het kader van deze tentoonstelling in de agenda van het Teylers Museum.

Recensie
Lees hier de recensie van Carel Peeters van VrijNederland.

Meer info over openingstijden en bereikbaarheid van het Teylers Museum vindt u hier.
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje, agenda