HONDERD JAAR NATURA DOCET

Geplaatst op 16 augustus 2011 door redactie
Honderd jaar Natura Docet
Jubileumuitgave over oudste regionale natuurhistorische museum in Nederland.
Interieur van het natuurhistorisch museum Natura Docet.

In 1911 werd in Denekamp Nederlands eerste regionale natuurhistorische museum Natura Docet opgericht door onderwijzer J.B. Bernink (1878-1954). De naam van het museum betekent letterlijk 'de natuur onderwijst'. Ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum is onlangs de rijk geïllustreerde uitgave 'Honderd jaar Natura Docet' verschenen.


Meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum van de hand van Willem Groothuis. Het boek bevat vele tot nog toe onbekende wetenswaardigheden over het tijdperk van vader Bernink en zijn dochter Heleen, die hem als museumdirecteur opvolgde. Al vanaf het prille begin van Natura Docet kwamen bezoekers vanuit het hele land naar Twente, waar meester Bernink hen persoonlijk rondleidde in zijn museum of mee op excursie nam. Graag geziene gasten waren de beroemde natuurbeschermers en veldbiologen Jac. P. Thijsse en E. Heimans, die de natuurstudie in Nederland populair maakten. Zij bezorgden het nog jonge museum veel landelijke publiciteit.
                                                                                                                                                                                                                                   
Het museum was gesitueerd in de toen nog bijna ongerepte natuur van Twente, waardoor het voor bezoekers een geliefd uitgangspunt vormde voor excursies en vakanties. Daarnaast diende het museum als uitvalsbasis voor onderzoek en onderwijs door wetenschappers als prof. dr. Hugo de Vries en prof. dr. Thom van der Hammen. Vele wetenschappelijke
publicaties zijn dan ook op Natura Docet ontstaan. In de uitgave komt ook de tot nog toe onderbelichte rol van veelzijdig talent Willem Dingeldein aan bod, alsmede de financiële en bestuurlijke steun die Bernink van bekende Twentse fabrikantenfamilies ontving om zijn ideaal te verwezenlijken. Een boeiend historisch portret van een bijzonder instituut.

In dit sfeervolle museum lijkt de tijd te zijn stilgezet. Mineralen, fossielen, ijsvogel en paradijsvogel, vogelbekdier en krokodil. Je staat oog in oog met de Ichthyosaurus, een fossiele vishagedis. Je kunt boeiende lezingen bijwonen, een foto van jezelf laten maken onder de mammoet, fossiele vissen aanraken, lichtgevende stenen ontdekken. In de museumtuin is het landschap van Twente te zien Van Dinkeldal naar Bergvennen, broekbos, de nieuwe es en het oude bos. Natura Docet is een museum voor groot en klein, voor iedereen is er iets te zien of te beleven. Voor meer informatie over het museum zie www.naturadocet.nl.

Auteur Willem B.J. Groothuis (1934) is gepensioneerd tandarts. Als vrijwilliger inventariseerde hij de omvangrijke archieven van museum Natura Docet in Denekamp en publiceerde daarover eerder in diverse tijdschriften.

Willem Groothuis, Honderd jaar Natura Docet. Meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit, genaaid gebrocheerd, ISBN 978.90.5730.735.5, prijs € 24,50 – 288 pagina's.
Bericht geplaatst in: pas verschenen