WIE GING ER NAAR KRETA OP DE RUG VAN EEN STIER?

Geplaatst op 31 augustus 2011 door redactie
Wie ging er naar Kreta op de rug van een stier?
Hoe zat het ook alweer met de geschiedenis van het klassieke Europa? In De geboorte van het klassieke Europa geven auteurs Price en Thonemann antwoord op alle vragen.
Beeld van Prinses Europa in Straatsburg, bron afbeelding: americanvision.org.

In oktober 2005 werd voor het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg een imposant beeld onthuld. Het beeld, een gift van de stad Agios Nikolaos op Kreta, stelt de legendarische prinses Europa voor, rijdend op een stier. Op een dag werd oppergod Zeus verliefd op de mooie Europa. Om haar in te palmen nam hij de gedaante aan van een prachtige stier, waarna hij haar op zijn rug de zee over droeg naar Kreta. Het beeld in Straatsburg staat zo symbool voor de plaats die Kreta in de Europese geschiedenis inneemt: de mythische prinses zou haar naam aan het latere Europa schenken en zo staat de Minoïsche beschaving op Kreta aan de basis van de Europese geschiedenis.
                                                                                                                                                                                                                                     
De geboorte van het klassieke Europa vertelt de Europese geschiedenis die loopt van de zogenoemde Minoïsche beschaving op Kreta uit het midden van het tweede millennium voor Christus tot het Laat-Romeinse Rijk van de 4e en vroege 5e eeuw na Christus. Centraal in deze beschouwing staan de oude volken uit het noorden van het Middellandse Zeebekken, de Grieken en Romeinen. De volken die rond de Egeïsche Zee, op de zuidelijke Balkan en op het Italiaanse schiereiland leefden waren verantwoordelijk voor de voornaamste ontwikkelingen die de geschiedenis zouden bepalen.

De geboorte van het klassieke Europa, auteurs: Simon Price en Peter Thonemann, uitvoering: paperback, omvang: 416 pagina's, ISBN: 9789000300594, prijs € 39,99. 


Bericht geplaatst in: pas verschenen