LAATSTE NIEUWS!

Geplaatst op 6 september 2011 door redactie
Laatste nieuws!
Tot en met 31 december 2011 tentoonstelling over de verdwenen kranten van Rotterdam in Museum Rotterdam.

De tentoonstelling Laatste Nieuws! in Museum Rotterdam laat zien dat Rotterdam ooit een bloeiende krantenstad was. Tot en met 31 december 2011 te zien.

Met het aangekondigde vertrek van NRC Handelsblad verdwijnt weer een krant uit Rotterdam. Aanleiding voor Museum Rotterdam om met het Persmuseum te laten zien waarom de Witte de Withstraat ooit de Fleet Street van Nederland werd genoemd. De bescheiden expositie in het Schielandshuis toont de rijkdom aan Rotterdamse kranten, van Maasbode tot Rotterdamsch Nieuwsblad. De teloorgang van deze krantencultuur komt in beeld aan de hand van de ontwikkelingen rond Het Vrije Volk, ooit de grootste krant van Nederland. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige krant, waarin oud-verslaggevers schrijven over roemruchte gebeurtenissen bij de kranten, in Nederland én Rotterdam.

Bloeiende krantenstad

Fusies, financiële problemen en verhuizingen hebben een eind gemaakt aan de bloeiende  krantenstad die Rotterdam ooit was. Op het AD Rotterdams Dagblad na, heeft Rotterdam binnenkort geen eigen dagblad meer. De tentoonstelling Laatste Nieuws! illustreert met gebeurtenissen rond vooral Het Vrije Volk de teloorgang van de Rotterdamse krantencultuur.

Het Vrije Volk

Het Vrije Volk was in de jaren ' 50 de grootste krant van Nederland, maar verloor in de loop der jaren steeds meer lezers. In 1970 verandert de krant van een landelijk in een regionaal dagblad. Even leek het beter te gaan, maar de abonnementen bleven teruglopen en uiteindelijk ging de krant in 1991 met het Rotterdams Nieuwsblad op in het Rotterdams Dagblad. Nu, twintig jaar later, is de herinnering aan Het Vrije Volk nog springlevend.

Tentoonstelling

De bescheiden tentoonstelling toont originele kranten uit beroemde en beruchte periodes in de recente Nederlandse geschiedenis. Ook edities tijdens belangrijke koerswijzigingen bij de kranten zijn te lezen. Daarnaast hangen afdrukken van fotojournalisten en zijn diverse parafernalia te bekijken. Op een wand speelt een film met, soms emotionele, interviews met oud-lezers. Bezoekers kunnen gratis een exemplaar van de speciale kranteneditie Laatste Nieuws! meenemen.

Tot 2 oktober 2011 is een verdieping lager ook de tentoonstelling 'Kranten – 400 jaar nieuws op papier' van de Atlas Van Stolk te zien.

Hier vindt u meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen van Museum Rotterdam.
Bericht geplaatst in: agenda