SYMPOSIUM IK EN WIJ IN DE PRAKTIJK

Geplaatst op 4 oktober 2011 door redactie
Symposium Ik en Wij in de Praktijk
In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert de NVHO op 19 oktober aanstaande het symposium Ik en Wij in de Praktijk.
Voor de derde keer organiseert de Nederlandse Vereniging van Historische Onderzoeksbureaus een mini-symposium tijdens de Maand van de Geschiedenis. Elkaar inspireren en ontmoeten is wat de vereniging beoogt met deze bijeenkomst. Juist in een tijd van economische crisis en bezuinigingen is het belangrijk dat historici elkaar treffen, uitdagen en stimuleren. Juist nu is het belangrijk om aan te geven waar ondernemende historici staan, waar kansen en mogelijkheden liggen en waar eventueel problemen zitten. Spreekt dit je aan? Dan ben je van harte welkom bij het symposium Ik en Wij in de Praktijk op woensdagmiddag 19 oktober 2011, van 14.30 tot 18.30 uur in Utrecht. Ook ditmaal sluit het thema aan bij het Thema van de Maand van de Geschiedenis.

Ik en Wij in de praktijk

Ieder mens heeft meerdere identiteiten die elkaar soms overlappen, soms met elkaar botsen. Migratie en identiteit is een thema dat Nederland al enige tijd bezig houdt. Veel nieuwe en – ook - oude Nederlanders hebben hun wortels geheel of gedeeltelijk buiten Nederland liggen. Wat betekent een elders gewortelde identiteit voor historici en hun historische producten? Vier sprekers belichten in korte lezingen het thema vanuit verschillende invalshoeken: de Turks-Nederlandse historicus Zihni Ozdil, de Chinees-Nederlandse fotografe Yee Ling Tang, Iris Knapen van Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht en de van oorsprong West-Tracische Emine Ozmanoglou.

Hierna volgen een interview met Jan van Holsteyn, eindredacteur van het veelbekeken tv-programma Verborgen Verleden en een discussie waar de zaal actief bij wordt betrokken. We sluiten af met een borrel.

Dagvoorzitter is historicus Wim Manuhutu, voormalig directeur van het Moluks Historisch Museum.

Het programma voor deze middag is als volgt:
14.00-14.30 uur
Ontvangst met koffie en thee

14.30-14.40 uur
Welkom door prof. dr. Dolly Verhoeven, voorzitter van de NVHO
Korte inleiding door dagvoorzitter Wim Manuhutu

14.40-15.05 uur
Inleiding: Lezing door Zihni Ozdil, docent, onderzoeker en promovendus aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Zihni Ozdil houdt zich als historicus onder meer bezig met migratie en burgerschap. Turkse jongeren in Nederland leven in een verzuilde toestand van segregatie waarin het land van de (groot)ouders het grootste oriëntatiepunt vormt. Hij roept hen op te integreren in de Nederlandse maatschappij. Dit wordt hem niet altijd in dank afgenomen. Zelf voelt hij zich vooral Nederlander, maar Nederlanders zien hem vaak als Turk.

15.05-15.30 uur
Presentatie door Yee Ling Tang. Deze Chinees-Nederlandse fotografe werd geboren in Hong Kong en verhuisde op haar vierde naar Nederland. Zij maakte onder meer het prachtige boek ‘The Story of four generations’, over vier generaties Chinese vrouwen. Haar blik is niet een optelsom van Nederland en Hong Kong, maar toont de complexiteit van wortels, je ergens thuis voelen en identiteit. Haar boek is tijdens het symposium te koop.

Korte Pauze

15.45-16.10 uur
Lezing door Iris Knapen, hoofd Publieksactiviteiten Erfgoedcentrum DiEP te Dordrecht. ‘Een mens zonder verleden is als een boom zonder wortels’. Erfgoedcentrum DiEP begon in 1999 met het project Turkse Dordtenaren, naar aanleiding van een verzoek uit de gemeenschap zelf. Later volgden andere projecten voor andere migrantengroepen uit de omgeving. In een plaats als Alblasserdam wonen ook mensen uit Groningen en Drenthe. Ook zij hebben ervaring met migreren en het verwerven van een plek in een nieuwe omgeving. Iris Knapen vertelt over de ervaringen van DiEP met al deze projecten en
deelt met ons de ‘lessons learned’.

16.10-16.35 uur
Lezing door Emine Osmanoglou, schrijfster van ‘Tabaksblad & Staaldraad’. Na de Tweede Wereldoorlog streek een groep West-Traciërs (Turkse Grieken) neer in Alblasserdam om te werken bij De Kabelfabriek. Emine Osmanoglou legde hun
ervaringen en verhalen vast in het recent verschenen ‘Tablaksblad & Staaldraad’ dat tot stand kwam in samenwerking met Erfgoedcentrum DiEP.

16.35-16.50 uur
Interview met Jan van Holsteyn, eindredacteur van het tv-programma Verborgen Verleden (540.000 kijkers en lovende kritieken) waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders.

16.50-17.30 uur
Discussie waar ook het publiek actief bij wordt betrokken.

17.30-18.30 uur
Borrel, in de Foyer

Plaats
Kanunnikenzaal, Academiegebouw/Faculty Club “Helios”, Achter de Dom 7, 3512 JN Utrecht
Tijd
19 oktober 2011, 14.30 – 18.30 uur
Kosten
15 euro, over te maken op rekeningnummer 3080443 ten name van NVHO
Gratis voor leden van de NVHO (dit aanbod geldt ook voor leden die zich nieuw aanmelden tijdens de Maand van de Geschiedenis)
Inschrijven
Aanmelden voor 12 oktober bij het secretariaat van de NVHO via info@historischeonderzoeksbureaus.nl.

Vol is vol. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst geregistreerd. De inschrijving is pas definitief na bevestiging door de secretaris en na overmaking van de deelnemersbijdrage.
Bericht geplaatst in: agenda