LEZING OVER 5000 JAAR KINDERSPEELGOED

Geplaatst op 7 oktober 2011 door redactie
Lezing over 5000 jaar kinderspeelgoed
In het kader van de tentoonstelling Speeltijd! Speelgoed toen en nu organiseert Erfgoedcentrum DiEP in Dorecht op 12 oktober aanstaande een lezing over 5000 jaar speelgoed.
In het kader van de tentoonstelling Speeltijd! Speelgoed toen en nu van Erfgoedcentrum DiEP wordt woensdag 12 oktober een lezing gehouden over 5000 jaar kinderspeelgoed. Dr. Annemarieke Willemsen, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden Leiden, vertelt deze avond uitgebreid over de geschiedenis van speelgoed.

Spel is zo oud als de mensheid. Het oudste opgegraven herkenbare kinderspeelgoed stamt uit de Indus-vallei in het derde millennium voor Christus. Beweegbare beestjes, poppen, tollen, hoepels en dergelijke zijn ook bekend uit het Oude Egypte, van Grieken, Romeinen, Inca's, uit de Middeleeuwen en uit de Gouden Eeuw. Afbeeldingen in de kunst en vermeldingen in teksten geven informatie over hoe de opgegraven voorwerpen werden gebruikt en wie ermee speelden.
 
Middeleeuwen

Hoewel kinderspel van alle tijden is denkt menigeen dat het er in de Middeleeuwen anders aan toe ging. Zo zouden kinderen het in die tijd slecht hebben, moesten ze hard werken, kregen ze in grote gezinnen weinig aandacht en werden ze verwaarloosd of als kleine volwassenen behandeld. Archiefbronnen en archeologische vondsten vertellen echter een heel ander verhaal.

Toegegeven, kinderen moesten af en toe een karweitje voor hun ouders doen, maar er was ook ruimschoots tijd om te spelen. Ook op schilderijen bijvoorbeeld zijn spelende kinderen afgebeeld. Vaak imiteren ze volwassenen: meisjes spelen met poppen en jongens voeren schijngevechten.

Met dank aan deze bronnen krijgen we een beeld van het beschikbare speelgoed door de jaren heen en wie er mee speelden. Zo is een goed overzicht te geven van welk speelgoed er altijd al was en waar de rages vandaan komen, toen en nu. Annemarieke Willemsen legt dit tijdens haar lezing verder uit.

De spreekster publiceerde boeken over Romeins en middeleeuws speelgoed en is gespecialiseerd in het spel van volwassenen en kinderen van de Oudheid tot en met de Gouden Eeuw. Zij gunt u een kijkje in de kinderwereld van vroeger en neemt u 5000 jaar mee terug de geschiedenis in. Mis het niet en meldt u tijdig aan voor de lezing 5000 jaar kinderspeelgoed.

Aanvang 20 uur in Het Hof, Dordrecht. Entree gratis. Graag vooraf aanmelden via 078 –770 8710 of activiteitendiep@dordrecht.nl.

Momenteel is in Het Hof de tentoonstelling Speeltijd! Speelgoed toen en nu te zien. Tot en met 8 januari 2012 pronkt speelgoed van 40 tot 800 jaar oud in de kasten van een kleurrijke speelgoedwinkel, samen met hun moderne tegenhangers.

Meer weten? Zie ook het bericht Speeltijd op geschiedenis.nl.

Bericht geplaatst in: agenda