RIJKSMUSEUM: VERHAAL OP ZAAL

Geplaatst op 8 oktober 2011 door Redactie
 Rijksmuseum: Verhaal op Zaal
Medewerkers van het Rijksmuseum vertellen de verhalen achter de topstukken.
Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseren culturele instellingen allerlei extra activiteiten. Zo zet het Rijkmuseum in Amsterdam de conservatoren op zaal om ze verborgen verhalen achter topstukken te laten vertellen. Dit gebeurt al iedere vrijdag, maar tijdens de Maand van de Geschiedenis ook op donderdag!
 
Zo wordt er donderdag 13 oktober, 14.00uur gesproken over een schilderij dat de beeldenstorm uitbeeldt. Waarom zou iemand daar een schilderij van willen maken, laat staan van willen hebben? Schilder Dirck van Delen maakte in 1630 een schilderij waarop barbaren het interieur van een kerk vernielen. Waarom maakte Van Delen dit en wie kocht het? Wetenschappelijk medewerker Daniel Horst beantwoordt al deze vragen tijdens zijn Verhaal op Zaal.
 
De maand wordt afgesloten met een verhaal over het Braziliaanse paleis Vrijburg van Johan Maurits, dat hij liet bouwen tijdens zijn gouverneurschap aldaar. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van een tot voor kort onbekend perkamenten knipsel van het paleis en de tuinen. Het knipsel wordt voor het eerst tentoongesteld en toegelicht door conservator Eveline Sint Nicolaas.
 
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, agenda, lezingen