DE NACHT VAN DE GESCHIEDENIS VAN SCHIEDAM

Geplaatst op 9 oktober 2011 door Redactie
De Nacht van de Geschiedenis van Schiedam
De muziek, de verfijning uit de distillleerketel, de grote en kleine verhalen van het verleden. Plus: de pracht van een oude Hollandse stad.  Schiedam nodigt U uit voor de nacht van de geschiedenis op zaterdag 22 oktober vanaf 20.15 uur.
Foto: Groetenuitrijnmond.nl

De locatie

Middenin het historische centrum van de oude stad Schiedam liggen vlak bij elkaar de schitterende monumenten waar de Nacht van de Geschiedenis zich ontrolt. Bezoek de distilleerderij in het Jenevermuseum. Bewonder de koele pracht van de achttiende-eeuwse kapel in het Stedelijk Museum. Woon onder eeuwenoude daken de presentaties bij. En als U zin hebt, grijp dan de kans om kennis te maken met bijzondere jenevers, niet alleen uit Schiedam, maar uit heel Nederland, België en Noord-Frankrijk.
U maakt zelf Uw combinatie uit het rijke en veelzijdige aanbod: interessante lezingen, muzikale optredens, gewoon een drankje aan de bar. En aan het eind komen we allemaal bij elkaar voor de jaren zeventig disco onder leiding van de bezielende DJ en radiomaker Jack Kerklaan. 
 
Elke lezing wordt tweemaal gegeven zodat U zelf het voor U meest aantrekkelijke programma kunt samenstellen. 
 
De vertellers
Arjan Hebly: Schiedams erfgoed uit de wederopbouwperiode
Han van der Horst: Babyboomers in Schiedam
Geert Medema: Achter de facade van de Hollandse stad
Herman Noordegraaf: Sociaal-democratische literatuur in Schiedam
Jeroen Rodenberg: Aleide en Liduina tussen geschiedenis en erfgoed
Rob van Klaarwater: Sterke drank en Sterke verhalen
 
De musici 
Annelies Prins (klassieke zang) treedt op in de Giudici kapel van het Stedelijk Museum met aria’s van Mahler, Vivaldi en Verdi.
Fred Piek (Schiedamse babyboomer van de Vlaardingerdijk, ex-Fungus en Amazing Stroopwafels) zingt liederen die passen bij Schiedam en het Jenevermuseum. Van De Boevenwagen, via Brother can you spare a dime,  tot Oude Maasweg.

Programma
Han van der Horst, Laurens Priester en Annelies Prins openen De Nacht van de Geschiedenis van Schiedam op zaterdag 22 oktober om 20.15 uur in de Giudici kapel van het Stedelijk Museum in Schiedam.

Vanaf 20.45 tot 23.00 zijn er parallelsessies in het Stedelijk Museum, het Jenevermuseum en in cafe 'T Spul. Deze locaties liggen op een steenworpafstand van elkaar. Het publiek wordt tijdens de wandelingen tussen Jenevermuseum en Stedelijk Museum begeleid door zang van het Schiedams mannenkoor Orpheus en historische figuren. Elke lezing duurt ongeveer 20 minuten en wordt twee keer gehouden zodat u zelf een programma op maat kunt samenstellen.

Annelies Prins zingt in de Giudici kapel van het Stedelijk Museum prachtige aria's en Fred Piek laat in het Proeflokaal het levenslied klinken, van Koos Speenhoff tot en met eigen composities. 

Om 23.00 verzamelt het publiek zich in het Stedelijk en spelen we de Grote Schiedamse Geschiedenisquiz. Meteen daarna verzorgt Jack Kerklaan een "seventies-disco". En om 01.00 uur eindigt De Nacht. 

Het programmaschema kunt u hier downloaden. Wijzigingen voorbehouden!

Waar moet ik zijn?
Kijk hier voor de locaties met GoogleMaps
 

Grotere kaart weergeven
 
Kaartverkoop 
Kaarten zijn €10,- . Voorverkoop bij de adressen hieronder en op zaterdag 22 oktober vanaf 19.30 bij het Stedelijk Museum Schiedam, (indien nog beschikbaar...)
Buitenhavenweg 9
3113 BC Schiedam
010 473 30 00
 
Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam (Noord)
010 471 23 13
 
Broersvest 85
3111 ED Schiedam (Centrum)
010 426 81 52

Bestellen via e-mail:
reinard@geschiedenis.nl
 
Onderwijskorting!
Kaarten voor leerlingen en docenten met 50% korting (dus €5,-). Bestellen via reinard@geschiedenis.nl. Graag de gegevens van de school vermelden. 
 
Bericht geplaatst in: artikel, agenda, lezingen