GEK VAN DANS EN GEK VAN JAZZ

Geplaatst op 5 februari 2012 door Redactie
Gek van dans en gek van jazz
Kom donderdag 16 februari 2012 20.00 uur naar Arminius Rotterdam en beleef unieke jazzgeschiedenis.
 
Het vooroorlogse Rotterdamse uitgaansleven was van een ongekende intensiteit en klasse. Rotterdammers konden terecht bij Dancing Pschorr aan de Coolsingel, het Grandtheater met de luxe nachtclub La Gaîté, het Negropalace Mephisto, Dancing Lybelle, de Cosmopoliet aan de Schiedamsedijk en Hotel Coomans met de dancing Bristol.

Burgemeester A.R. Zimmerman vond dat de gedempte Coolsingel een boulevard met een internationale uitstraling moest worden. Karl Weisbard, Abraham Tuschinsky en Dirk Reese kregen alle ruimte en bouwden  legendarische theaters. Rotterdam was gek van dans en gek van jazz.
 
Rechts: De Doelen 1935, Collectie Museum Rotterdam

De uit de Verenigde Staten afkomstige muziekvorm (“negermuziek”) was aan het begin van de 20e eeuw in Europa bekend geworden. Rotterdam maakte door de haven kennis met de nieuwste muziekproducten uit de Verenigde Staten: geluidsapparatuur, partituren, docenten en artiesten.  De uitgevoerde negrospirituals, worksongs en ragtime’s waren rond de vorige eeuwwisseling de kiemen van de jazzmuziek. In 1910 zette een Rotterdammer de eerste ragtime in Nederland op de plaat. 
 
In deze Checkpoint Geschiedenis vertellen Ate Van Delden en Hans Zirkzee het unieke verhaal van de oorsprong van de jazz en de ontwikkeling van de jazz in Rotterdam in de periode 1900 – 1940. Checkpoint Geschiedenis wordt afgesloten met  de Checkpoint Quiz, gepresenteerd door muziekhistoricus Peter de Koning, en een borrel. 
 
Ate van Delden:  De Oude Jazz
Ate van Delden is voorzitter van de Stichting Doctor Jazz, en gespecialiseerd in jazzgeschiedenis.  In zijn bijdrage zal hij met veel muzikale voorbeelden ingaan op de geschiedenis van de jazz en de ontwikkeling van verschillende vormen van spontaan improviserende,  en georkestreerde muziek. Grote namen, zoals Sidney Bechet, Louis Armstrong , en hun specifieke inbreng in de ontwikkeling van de jazz, komen in zijn verhaal aan de orde. Ook is er aandacht voor de Nederlandse ontwikkelingen.

Hans Zirkzee: Gek van dans en gek van jazz
Hans Zirkzee werkt aan een proefschrift over de geschiedenis van de jazz in Rotterdam (tussen 1915 en 1955) en heeft in het kader daarvan onderzoek gedaan naar programmering, inrichting en bezoekers van clubs en theaters. Hij kan, aan de hand van prachtige foto’s en unieke opnames,  precies vertellen wanneer The Timbertown Follies (geïnterneerde Engelse mariniers tijdens de Eerste Wereldoorlog) in de Groote Schouwburg speelden en waarom Rotterdammers dol waren op de negrosongs van James Elmer Spyglass.  
Interview Hans Zirkzee bij Radio Rijnmond


Dancing Pschorr aan de Coolsingel, collectie Hans Langeweg

Peter de Koning: Checkpoint Quiz
Historicus, presentator, journalist en medewerker van Muziekweb, Peter de Koning test uw zojuist opgedane kennis van het Rotterdamse uitgaansleven in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. 

Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Studium Generale EUR, Gemeentearchief Rotterdam en Museum Rotterdam.

Donderdag  16  februari  2012 | 20:00 uur | entree € 5, reservering gewenst  via Arminius of een bericht naar geschiedenis.nl
Arminius | Museumpark | 3015 CB Rotterdam | 010 436 38 00
Bericht geplaatst in: artikel, agenda, lezingen